Kijkje in de Keuken

HBO-i organiseert jaarlijks een netwerkevenement bij een hogeschool in Nederland. De ict-opleiding van de betreffende hogeschool opent voor deze speciale gelegenheid haar deuren voor hbo-docenten. De dag staat in het teken van netwerken en leren van elkaar.

16 januari 2025: Onderwijs als teamsport

Op 16 januari 2025 nodigt de opleiding Informatica van Hogeschool Leiden je uit voor een inspirerend Kijkje in de Keuken rondom het thema **’Onderwijs als teamsport’**. Deze dag biedt een uniek inkijkje in hoe wij ons onderwijs vormgeven met samenwerking tussen docenten, studenten en het werkveld. Studenten openen de dag met een keynote waarin zij ingaan hoe zij de samenwerking in het onderwijs ervaren én waar de opleiding nog beter kan.

In de workshops krijg je te zien hoe we een custom GPT inzetten als opdrachtgever voor studentenprojecten en hoe ons onderwijs bijdraagt aan het ontwikkelen van kritisch denken. Daarnaast delen we hoe we met meerdere docenten gelijktijdig lesgeven in één klas én welke voordelen dat heeft. Bovendien gaan we in op hoe onderwijs en onderzoek elkaar versterken in samenwerking met het werkveld.

Locatie: Zernikedreef 11, Leiden

Aanmelden

Deelname aan het Kijkje in de Keuken is gratis. Aanmelden kan via onderstaand contactformulier.

Programma

10:30-11:00 uur Inloop

11:00-11:40 uur Keynote  1: Hoe ervaren studenten samenwerking in het onderwijs? Studenten Tygo Houweling en Noa de Lange presenteren hun ervaringen en inzichten.

11:45-12:30 uur Keynote 2: Het roer om. Hoe de opleiding Informatica samen met partners het curriculum grootschalig aanpakte. – Lynn Epping, Vincent Spijkers en Luuk Schrama 

12:30-13:15 uur Lunch

13:30-14:15 uur Workshopronde 1

14:30-15:15 uur Workshopronde 2

15:30-16:00 uur Afsluitende presentatie: Samen lesgeven in één les. Hoe docenten en studenten samen het onderwijs verzorgen in de voorbereiding en uitvoering van lessen.

16:00-17:00 uur Borrel

Overzicht workshops:

  • Succesvol studeren kan alleen door samen te werken

    Door Bas van der Veen en Vincent Spijkers

    Geef jij les aan studenten die van het mbo komen en worstelen met de praktijk van het hbo? Krijg je vaak vragen over of het verstandig is om van het hbo naar de universiteit over te stappen? Of wil je jongeren ‘gewoon’ beter informeren bij het maken van hun studiekeuzes? Dan moet je bij deze workshop aanwezig zijn! Het begon met Wisselstroom, een samenwerking tussen Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden, waarbij we scholieren tijdens een proefstudeerdag meenemen in de onderwijspraktijken van hbo en wo. Inmiddels werken we ook nauw samen met onze collega’s van de Haagse Hogeschool en mbo Rijnland om mbo’ers een beeld te geven van wat ze bij het hbo kunnen verwachten. En met succes!

    Wil je weten hoe? Tijdens deze workshop ontdek je het. En draag je bij! Zo krijg je niet alleen informatie, maar ga je naar huis met inspiratie en lesplannen om bij je eigen hogeschool te gebruiken.

  • Ontmoet CostomGPT opdrachtgever Webshop Bob

    Door Floris Admiraal en  Hidde van Leeuwen

    Ontdek hoe ‘Webshop Bob’, een AI-gedreven virtuele opdrachtgever, is ingezet om studenten aandachtig te leren luisteren, analyseren en requirements verzamelen. Deze zelfverzekerde, eigenaardige ondernemer zonder technische kennis brengt de dynamiek van een echte klant tot leven in interviews met studenten. We delen waardevolle inzichten over hoe deze aanpak de motivatie verhoogt en vaardigheden verdiept.

  • Hoe wakker je kritisch denken continue aan bij studenten?

    Door Maartje Kouwenberg en Noa de Lange

    Kritisch denken is belangrijk voor studenten, o.a. om probleemoplossend te werken en weloverwogen beslissingen te nemen. Helaas is niemand van nature een kritische denker, maar gelukkig kunnen wij als docenten wel een grote rol spelen om het bij studenten aan te wakkeren. Tijdens de workshop krijg je uitleg en ga je zelf aan de slag hoe je als docent via verschillende instructiestrategieën en vragen aan studenten hun kritisch denkvermogen stimuleert.

  • Studenten opleiden tot digitale speurneuzen: Forensisch ICT

    Door Heiko van der Heijden-Bruggers en Max Aarden

    Kom de waarheid zoeken bij Forensische ICT, want mensen kunnen liegen maar feiten niet. Een interactieve workshop in open source intelligence.

  • DataLab als turbomotor voor onderzoek en onderwijsinnovatie

    Door Roland Westveer en Ewout Crijnen

    In het DataLab werken docenten, onderzoekers en studenten samen aan actuele datavraagstukken. Roland Westveer werkte de afgelopen 2 jaar om een DataLab op te zetten binnen het kenniscentrum van de faculteit. Tijdens de workshop neemt hij jullie mee in zijn ervaringen aan de hand van een recent project waarbij hij samen met afstudeerder Ewout Mullink in samenwerking met Naturalis de toepasbaarheid van Large Language Models onderzocht.

    Thema’s die onder andere aan bod komen zijn:

    • In hoeverre biedt het DataLab studenten een beroepsauthentieke leeromgeving.
    • Hoe worden lessons learned uit projecten meegenomen in volgende projecten.
    • Hoe stelt het DataLab het onderwijs in staat om bij te blijven met de snelle ontwikkelingen in het vakgebied.

    En  er is natuurlijk aandacht voor de toepasbaarheid van LLM’s bij praktijkgericht onderzoek.

  • Nooit meer 1-op-1 SLB-gesprekken!?

    Door Jochem van de Fliert en Jos van den Bos

    “Hoe gaat het? Goed? Mooi, alle punten gehaald zie ik? Top! Verder nog vragen? Nee” En weer verlaat een tevreden studentenklant het pand! Wil jij je tijd graag nuttig gebruiken? Én toch de student goed in beeld houden? Sluit gerust aan bij de workshop over onze nieuwe aanpak van studieloopbaanbegeleiding.

Aanmelden

Je meldt je aan voor de dag. Voor de workshops kun je je voorkeur op de dag zelf aangeven:

    Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

     

    Overzicht eerdere edities Kijkje in de Keuken:

    hbo-i leden

    alle leden