Terugblik geslaagd Kijkje in de Keuken Hogeschool Inholland

Collega’s van maar liefs 13 hogescholen checkten op 2 juni in voor het online Kijkje in de Keuken bij Hogeschool Inholland. Zij ondervonden zelf hoe docenten en studenten de kernwaarden ‘persoonlijk en dichtbij’ in de praktijk brengen.

Samen leren

Host zijn voor het Kijkje in de Keuken is een dappere zet, benadrukt HBO-i-voorzitter Frens Vonken tijdens de opening van het evenement. “Alleen de beste restaurants gunnen een kijkje in de keuken.” Maar er is dan ook genoeg om trots op te zijn bij Hogeschool Inholland. Zo is Eva Metz (teammanager BIM en TI) trots op hoe haar teams de afgelopen jaren hebben doorstaan, waarin zowel de teamsamenstelling als het curriculum op de schop gingen. “Het zijn hechte teams die staan voor hun curriculum. Ook wordt er steeds meer samengewerkt met de onderzoekslectoraten. Ik zie dat docenten zichzelf daarin ook ontwikkelen. We gaan van kennisoverdracht naar samen leren.” Boudewijn Boelman (onderwijsmanager Hogeschool Inholland Diemen): “Het gaat niet alleen om wat je doet, maar ook om hoe je het doet. Afgelopen jaar hebben we veel gedaan om studenten aan boord te houden. Ook in coronatijd bleven we in verbinding met de studenten. Persoonlijke aandacht en maatwerk konden we in stand houden.” Richard Oerlemans (directeur Domein TOI) noemt nog een mooie ontwikkeling. “We hebben veel aandacht voor achtergronden van studenten en wat zij nodig hebben. Daar betrekken we de studenten bij en daar leren we zelf ook van. Die openheid en inclusiviteit is een voedingsbodem voor innovatie.”

Persoonlijk en dichtbij

Het succes van Hogeschool Inholland? Dat ligt volgens Richard deels in de aandacht die er is voor studenten. “Hier kennen we iedereen bij naam. We hebben studenten van alle leeftijden en met alle achtergronden.” Marlies Harlaar (manager Onderwijs) vult aan: “Wij zien de student als partner. Ze assisteren bij ons onderwijs en nemen deel aan fieldlabs.” Boudewijn geeft het buddyproject als voorbeeld. “Dat project is gestart in coronatijd. Studenten maakten zich daarbij nuttig voor jongerejaars. Dat leverde niet alleen tips op voor die studenten, maar ook voor de opleiding.”

Leren innoveren

Katrin Tazelaar (manager Onderzoek) vertelt over het belang van toegepast onderzoek. “Je maakt iets dat iemand kan gebruiken. De impact van praktijkgericht onderzoek is groot. Het inspireert studenten, zorgt voor een verhoogd innovatiepotentieel en verbetert werkprocessen van partners.” Richard: “We zetten sterk in op de combinatie onderwijs, onderzoek en werkveld. Het maatschappelijke appèl spreekt studenten aan. En samenwerking is interessant voor bedrijfspartners: zij leren innoveren en vinden elkaar op maatschappelijke thema’s.”

Workshops

Interdisciplinair onderzoek, flexibilisering van het deeltijdonderwijs en meer regie voor studenten: het kwam allemaal aan bod tijdens die workshops die op het menu stonden voor de deelnemers aan het Kijkje in de Keuken. De betrokkenheid was groot: sommige sessies liepen zelfs uit doordat er zo veel ideeën en ervaringen gedeeld werden. Het werd een dag waarin enthousiaste collega’s van verschillende hogescholen kennis deelden om samen onderwijs steeds verder te verbeteren. Vonken concludeerde tevreden: “Precies wat je hoopt van zo’n evenement.”

Volgende editie: 8 december

Alvast voor in de agenda: het volgende Kijkje in de Keuken vindt plaats op 8 december.

 

 

Auteur: tekst van de koning

Item delen