Het Kijkje in de Keuken bij Windesheim in Zwolle van 8 juni

Na meer dan twee jaar was er weer een Kijkje in de Keuken, dit keer bij Windesheim in Zwolle. Met 140 deelnemers van 14 verschillende hogescholen was de opkomst een enorm succes. Het geeft aan dat veel collega’s behoefte hadden aan een moment om elkaar te ontmoeten en geïnspireerd te worden door vakgenoten.

Winnovation

Onder het genot van een uitstekende lunch en een Zwollenaartje startten we de dag. Echt tijd voor het nuttigen was er niet, er moest veel bijgepraat worden. Als studenten die elkaar na een lange zomervakantie weer troffen, werd er geanimeerd bijgepraat. Hierna trapte Ilja Clabbers, opleidingsmanager, af met een verhaal over waar HBO-ICT bij Windesheim voor staat en wat de organisatievisie is. Met veel focus op het welzijn van de medewerkers start alles. Vanuit deze focus ontstaat ook de aandacht voor de student die inspireert en motiveert. Zo krijgen 1.273 studenten fysiek onderwijs met veel samenwerkingsverbanden met de praktijk. Effectief vinden er jaarlijks 1.000 projecten plaats binnen HBO-ICT waarbij er wordt samengewerkt met het werkveld. En aangezien 30% van de inzet naar begeleiding gaat, kan iedere student rekenen op voldoende ondersteuning. “Niemand mag deze opleiding verlaten, als hij of zij het eigenlijk wel aan kan,” aldus Clabbers. En al het onderwijs is fysiek. Ieder semester start met een feestelijke kick-off. En de oplevering van projecten biedt vaak ook aanleiding voor een feestelijke omlijsting. Een uitstekend voorbeeld hiervan is Winnovation, waarbij de ouders van de studenten zijn uitgenodigd. Deze expo is ook meteen interessant voor studiekiezers om kennis te maken met de studenten en het opgeleverde werk. Ook tweedejaars zijn hiervoor uitgenodigd, zodat er een competitief element ontstaat.

Workshops

Het inspireren stopte niet met dit aanstekelijke verhaal. Daarna vonden acht workshops plaats waar we uit mochten kiezen, met uiteenlopende onderwerpen. Van afstuderen zonder scriptie tot agile werkvormen in de lessen, het kwam allemaal voorbij. Gezien de reacties én het gegeven dat in de meeste lokalen de mensen bleven hangen, bracht ook dit onderdeel waar we op gehoopt hebben. Tijdens de borrel werd er dan ook druk nagepraat. Hopelijk kijken deze bezoekers maar ook de collega’s die er vandaag niet bij waren uit naar de volgende editie van het Kijkje: op 14 december bij de HAN University.

Item delen