Geslaagd Kijkje in de Keuken bij de HvA

 

Zo’n 80 docenten trotseerden 28 november het gure weer voor een ‘Kijkje in de Keuken’ bij de ICT-opleidingen van de HvA. Niet voor niets, want er stonden ze interessante sessies te wachten waarbij de HvA uit de doeken deed hoe de hogeschool verschillende vraagstukken aanpakt en zijn opleidingen steeds verder ontwikkelt en verbetert. 

 

Onderaan deze pagina vind je de opnames van de workshops en presentaties. 

 

Bezoekers van de sessie Informatie Analyse zagen hoe de HvA video inzet om studenten de juiste manier van interviewen te leren, met het stellen van de juiste vragen en technieken. Benadrukt werd hoe belangrijk het is om aandacht te houden voor de kwaliteit van onderzoek. Bij de sessie over Professionele Skills kwam interculturele communicatie aan bod. Andere onderwerpen op het programma waren onder andere Internet of Things, Artificial Intelligence & Deep Learning en Onderzoeksbouwstenen.

Samenwerking onderwijs en het bedrijfsleven

Ronald Kleijn vertelde tijdens een sessie over samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven hoe de HvA in nauwe samenwerking met het bedrijven hoogopgeleiden omschoolt naar een IT-functie op hbo-niveau. Opvallend is het lage uitvalpercentage (9%) en het relatief hoge percentage vrouwen (30%). Ruim 80 bedrijven zijn betrokken bij dit initiatief, waarbij vier opleidingsrichtingen worden aangeboden. Software Engineering en Business Analytics zijn het populairst. Studenten krijgen een baangarantie na het succesvol afronden van de opleiding, die 6 maanden duurt, en het bedrijf neemt daarbij de meeste kosten voor zijn rekening.

Nieuwe leerlijn Cybersecurity

Reza Esmaili liet zien hoe hij met een publiek-private samenwerking een leerlijn ontwikkelde rondom het thema cybersecurity. Hij deed dat samen met ROC (penvoerder), het bedrijfsleven en de HvA. Het ontwikkelen van de leerlijn was tevens zijn promotieonderzoek. De samenwerking ontstond naar aanleiding van de constatering dat het aanbod van vmbo-, mbo- en hbo-opleidingen erg achterbleef. Omdat naast kennisdeling ook kennisontwikkeling een belangrijke factor voor succes is, is er een Innovatielab opgericht waar ROC, de HvA en het bedrijfsleven gebruik van maken.

Genderbalance in de ICT

Bijzondere sessie was de bijeenkomst over Genderbalance in de ICT, waarbij de resultaten van dit HBO-i-project gepresenteerd werden. Deze bijeenkomst was ook het afscheid van Renée Prins, die zich namens HBO-i meer dan 10 jaar inzette voor het vergroten van de instroom en het behoud van vrouwen in de ICT. Zij vertelde een verhaal over samenwerking, het verbeteren van het imago van ICT en vrouwelijke rolmodellen (waarvan er nog meer nodig zijn). Vier sprekers vertelden over hun initiatieven voor een betere genderbalance in ICT-onderwijs: Gert-Jan Verboom over Digital Girls, Caroline Oosterkamp over het project Gender Include-IT van Saxion, Windesheim en Universiteit Twente (voor het behoud van vrouwen in ICT-beroepen), Tineke Haitsma over het project Communicatie als middel voor genderbalance in HBO-ICT van de Haagse Hogeschool en Cocky Booij over VHTO. Ook werd een online toolkit gelanceerd, met informatie die helpt om vrouwen enthousiast te maken voor een toekomst in de ICT en handige tips en trucs voor bijvoorbeeld open dagen.

 

Wil je nog eens nalezen wat er allemaal op het menu stond van dit Kijkje in de Keuken? Bekijk hier dan het volledige Programma.

 

Over het Kijkje in de Keuken

Het Kijkje in de Keuken is een initiatief van Stichting HBO-i om elkaar te leren kennen, kennis te delen en innovatie te bevorderen. Het Kijkje wordt in samenwerking met steeds een andere hogeschool georganiseerd. Eerder was ook Avans Hogeschool gastheer.

 

Voor de presentatie over afstuderen bekijk de Powerpoint Afstuderen.

Fotorapportage: Kijkje in de Keuken

Bekijk ook de video’s:

Opname van: Opening HVA, Onderwijs met het bedrijfsleven en Gender Balance ICT

Opname van: Informatie analyse, Professionele Skills en  Onderzoeksbouwstenen.

De Aftermovie

Item delen