Maar liefst 152 bezoekers checken in voor online Kijkje in de Keuken bij HU

Op 9 december organiseerden Hogeschool Utrecht en Stichting HBO-i een Kijkje in de Keuken. Voor het eerst speelde dit kijkje achter de schermen zich online af, in plaats van op locatie. Dat bracht ook voordelen met zich mee: een recordaantal bezoekers nam deel aan het goedgevulde programma van Hogeschool Utrecht.

Kijkjesbox

Met 152 bezoekers was er een ongekende opkomst van maar liefst 85% van de aanmelders. Zeker voor een online evenement is dat een bijzonder laag ‘no show’-gehalte. Doordat het evenement dit keer digitaal plaatsvond, werd er bijna 14.000 kilometer minder afgelegd, waarmee 3202.15 kg/CO2 bespaard werd (oftewel vier bomen). De voorpret begon al enkele dagen voor het Kijkje in de Keuken. Deelnemers kregen een kijkjesbox thuisgestuurd als ze daar prijs op stelden, met lekkers, een stressbal, een herbruikbare waterfles en tips voor beweging achter je bureau. Een geste die zeer op prijs werd gesteld, zo was te lezen in de chatbox van het evenement.

Toekomstplannen HBO-ICT 2026

De deelnemers werden van harte welkom geheten door HBO-i-voorzitter Frens Vonken en Anita Bosman (directeur Institute for ICT bij Hogeschool Utrecht). Bosman vertelde over de manier waarop de opleiding is opgebouwd en de keuzes die studenten er kunnen maken, met veel aandacht voor flexibiliteit voor werkende professionals. Ook lichtte ze alvast een tipje van de sluier op van de ambities in het plan HBO-ICT 2026. Zo is een projectgroep bezig om in kaart te brengen hoe Hogeschool Utrecht onderzoek in de toekomst opzet. Flexibilisering van onderwijs maakt zeker onderdeel uit van de toekomstplannen, vertelde Bosman. Net als de vereenvoudiging van processen om docenten meer rust te geven.

Kahoot en Open ICT

Regine Kruijsdijk zette de bezoekers in de actiestand met een Kahoot. Dat leverde interessante inzichten op. 71% van de deelnemers vond bijvoorbeeld dat praktijkgericht onderzoek een onmisbaar onderdeel van HBO-ICT is. Op de vraag of duurzaamheid en ethiek een vaste plek binnen het onderwijs moeten krijgen, antwoordde 12% ontkennend. Ook vroeg Kruijsdijk naar alternatieven voor HBO-ICT als naam voor de gezamenlijke ict-opleidingen. Suggesties waren er genoeg: van Informatica (met stip op 1) tot namen als Data & Digital, hbo IT, Informatisering, IT en maatschappij, en Next Gen ICT. De plenaire sessie werd afgesloten door Gert van Hardeveld, die meer vertelde over Open ICT. Hierbij bepalen studenten zelf aan welke projecten ze werken en wat ze daarin willen laten zien. Dat levert mooie producten op, met veel plek voor vaardigheden die je nodig hebt in een snel veranderende wereld.

Break-out sessies

Vervolgens checkten bezoekers in bij een break-out sessie naar keuze. En keuze was er genoeg. Van AI op hbo-niveau, Slimme tools voor echte studentbetrokkenheid bij Open ICT en Agile Research tot Social Robotics en JointCyberRange voor en door hogescholen, voor en door studenten. De sessies waren vooral informatief van aard, waarbij in de chats inhoudelijke vragen gesteld en beantwoord werden. Ook konden bezoekers deelnemen aan netwerkcarrousels, waarbij verschillen en overeenkomsten tussen hogescholen en opleidingen mooi duidelijk werden.

Volgende Kijkje

Het volgende Kijkje in de Keuken vindt plaats in juni 2021. Hogescholen die het evenement willen hosten kunnen contact opnemen met HBO-i. Of het een online of fysiek evenement wordt, staat nog niet vast, maar het Kijkje bij Hogeschool Utrecht laat zien dat het ook digitaal zeer de moeite waard is.

Item delen