Techathon 2019 levert gedurfde plannen voor een gasloze wijk in Zoetermeer

Op donderdag 21 november vond de eerste Techathon van Techniek Nederland plaats bij de Dutch Innovation Factory (DIF) in Zoetermeer. De deelnemende teams, bestaande uit vier hbo-studenten, één mbo-student en één of twee high potentials van installatiebedrijven kregen één dag om een oplossing te verzinnen voor het verduurzamen van Driemanspolder. Dat leverde verrassende en gedurfde plannen op voor het aardgasvrij maken van de Zoetermeerse wijk.

CONNECT2025

De Techathon is voortgekomen uit CONNECT2025. CONNECT2025 is bedoeld als leidraad en inspiratie voor de installatiebranche én voor politiek en overheid, onderwijs en wetenschap, klanten, opdrachtgevers en partners in sectoren als de bouw, industrie, energie, infra, mobiliteit en zorg. Aan de Techathon deden twee teams mee van de HHS en namen studenten van Avans Fontys en de HAN deel.

Haalbaar en betaalbaar

Team Heijmans – De Haagse Hogeschool sleepte de eerste prijs in de wacht. Tina Dijkhuizen van het winnende team ontving de wisselbeker uit handen van wethouder Jan Iedema van Zoetermeer. De jury kwam tot de conclusie dat het winnende plan haalbaar en betaalbaar is en dat het team ook heeft gedacht aan het creëren van draagvlak bij bewoners en andere betrokken partijen. Juryvoorzitter Medy van der Laan: “Een prestatie van formaat. En dat binnen één dag!”

Integrale aanpak

Het winnende team onderscheidde zich met name door de nadruk te leggen op een integrale aanpak met veel aandacht voor de acceptatie door bewoners. Medy van der Laan: “De plannen waren van een verrassend hoog niveau. Maar de voorstellen van dit team sprongen er echt uit.” Ook Jan Iedema, als wethouder verantwoordelijk voor de wijk Driemanspolder, was blij verrast door de plannen van de teams: “Wat een geweldige prestatie is hier geleverd.”

Rekening houden met bewoners

De oplossing van het winnende team, vier studenten van de HHS van de minor Sustainable Energy Technology van de richting Werktuigbouwkunde, was gebaseerd op een warmtenet in combinatie met warmte-/koudeopslag, centrale warmtepompen, zonnepanelen en gebouwisolatie. In het plan was verder een belangrijke rol weggelegd voor een booster-warmtepomp om het tapwater te verwarmen. De jury was met name te spreken over het feit dat Team Heijmans – HHS óók rekening hield met bewoners die (nog) niet willen investeren in isolatie en lagetemperatuurverwarming.

Bekijk hier een sfeerimpressie van de dag.

Item delen