Serieus spel bij Fontys: helpt game bij duurzaamheidstrajecten?

Kan een game beleidsmakers, planologen en bestuurders helpen bij het maken van keuzes? Het lectoraat Applied Games binnen Fontys Hogeschool ICT onderzoekt toepassingen van games als human performance technologie (HPT) en als middel voor scenariodenken. ICT-studenten leverden daar samen met senior onderzoeker Wouter Sluis-Thiescheffer een bijdrage aan met een project waarbij ze de impact van duurzame initiatieven op en rondom een regionaal bedrijventerrein testten in serious game Cities:Skylines.

Realistisch beeld

De studenten bouwden Venlo en omgeving na in de game. Door de parameters aan te passen met realistische data, kregen ze een realistisch beeld van verschillende interventies. Zo kunnen gebruikers testen wat de beste oplossingen zijn om te verduurzamen.

Scenariogebaseerd denken

Dankeld Vanmeenen, docent-onderzoeker bij Hogeschool Economie en Communicatie, legt uit hoe een serious game meerwaarde kan hebben bij duurzaamheidstrajecten: “Het is een uitdaging om partijen te bewegen meer scenariogebaseerd te denken zodat er meer passende oplossingen met combinaties van interventies kunnen komen met het geld dat nu gebonden zit aan één type interventie. Deze gamingtoepassing biedt een extra middel om verschillende scenario’s te verkennen.”

 

Lees meer over het project, de mogelijkheden en onmogelijkheden in de praktijk, en de potentie van de game als ‘digital twin’ in het artikel ‘Fontysstudenten verkennen verduurzaming bedrijfsterrein met games’.

Item delen