SAM interviewde Michel Koolwaaij over zijn uitdagingen als docent met ASS

Michel Koolwaaij is docent HBO-ICT bij HAN University of Applied Sciences. SAM, het journalistieke podium van de HAN, interviewde hem over zijn autisme-diagnose en de gevolgen daarvan voor zijn werk. Het werd een openhartig gesprek vol inzichten over de uitdagingen van docenten en studenten met ASS en manieren die helpen om die uitdagingen aan te gaan.

Drie uitdagingen

In 2019 kreeg Koolwaaij de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS). In het gesprek met SAM vertelt hij wat het in de dagelijkse praktijk betekent als je informatie en prikkels anders verwerkt dan neurotypische mensen. Doorgaans kampen mensen met ASS met drie uitdagingen, legt Michel uit. Een gebrek aan filter, gaslighting en de drang tot stimmen. Het gebrek aan een filter heeft als gevolg dat mensen de hele dag in hun hoofd tegen prikkels moeten vechten, en het ook nog moeten uitleggen aan de buitenwereld. Gaslighting zit in het feit dat ze vaak te horen krijgen dat hun beleving niet klopt. Stimmen is een manier waarop mensen met ASS zichzelf kalmeren, of prikkels reguleren. “Bijvoorbeeld hardop in jezelf praten, neuriën, wiebelen, jezelf even terugtrekken, veel bewegen, zingen, friemelen, jezelf afsluiten met een koptelefoon, ga zo maar door. Dat wordt niet altijd begrepen of gewaardeerd.”

Aannames

Koolwaaij legt uit dat er met een aantal aanpassingen en ruimte veel gewonnen kan worden. “Voorspelbaarheid, schakeltijd en geloofd en gesteund worden vormen de sleutels voor veel collega’s en studenten met autisme om tot volledige ontplooiing te komen.” Hoe kunnen we een bijdrage leveren aan een fijnere omgeving voor mensen met ASS? “Het helpt als je je bewust bent van een aantal aannames die je hebt. Voor mij zijn dingen vaak moeilijk of onduidelijk, die voor anderen heel logisch zijn. Zeg dan niet: ‘Jij hoort dat nu toch wel te kunnen?’. Sta vaker stil bij wat jij als ‘normaal’ beschouwt, want daarmee zet je de deur open naar andere belevingen. Bovendien kunnen die je vaak positief verrassen. Veel mensen met ASS hebben een bijzondere kunde, uitzonderlijke kennis of een unieke kijk op iets, wat een verrijking kan betekenen voor het gehele proces of de hele groep.”

Meer lezen?

Het interview met Michel Koolwaaij door SAM geeft veel inzichten, onder andere over de impact op zijn dagelijks leven als docent. Lees hier het volledige artikel: “Ik heb geen ingebouwde filters: alles komt binnen.

 

Om meer te leren over hoe Koolwaaij zijn autisme ervaart, lees je zijn blog. Meer informatie over de Autisme Spectrum Stoornissen vind je bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

 

 

Item delen