Inauguratie lector Data Intelligence Roger Bemelmans van Zuyd Hogeschool

Op 7 juni was de inauguratie van lector Data Intelligence Roger Bemelmans van Zuyd Hogeschool. De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie kreeg in de rede veel aandacht. Daarnaast ging de lector in op de doelstellingen voor zijn lectoraat: de innovatiekracht in de regio (Limburg en de Euregio) versterken door slim om te gaan met data.

Onderdeel Brightlands

Het lectoraat Data Intelligence is gevestigd op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Op deze campus werken innovatieve bedrijven aan slimme oplossingen voor complexe problemen. Daarvoor kunnen ze nu ook gebruikmaken van de kennis van het lectoraat en de inzet van goed opgeleide studenten. Dit levert voor alle partijen veel op. ‘Onze studenten werken samen met de bedrijven aan nieuwe oplossingen voor echte problemen. Dus niet langer in een klaslokaal aan verzonnen problemen die we elk jaar opnieuw oplossen. De studenten weten daardoor beter wat er speelt op de arbeidsmarkt en wat er van hen gevraagd wordt. Daarbij leren bedrijven hun collega’s van morgen al kennen en samen versterken zij onze regio’, legt Bemelmans uit. De projecten van de studenten en promovendi van ICT krijgen tijdens de inauguratie ruim baan. Op een projectenmarkt laten ze zien aan welke projecten wordt gewerkt.

Ontwikkeling kunstmatige intelligentie

Bemelmans had echter niet alleen goed nieuws tijdens zijn inauguratie. Een groot deel van zijn presentatie had hij ingeruimd voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. ‘Dat zou een van de belangrijkste maatschappelijke discussies van deze tijd moeten zijn, maar dat is nog niet het geval.’ De reden dat die discussie niet breed gevoerd wordt komt vooral doordat de meeste mensen geen invloed hebben op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. ‘Als je het hebt over klimaatverandering, dan kun je als individu daar een steentje aan bijdragen. Bijvoorbeeld door de verwarming een graadje lager te zetten. En als het gaat over plastic afval dan kun je helpen door geen producten te kopen met plastic verpakkingen. Maar als leek heb je geen invloed op de ontwikkeling van AI. Je bent overgeleverd aan een select groepje mensen dat daarmee bezig is’, aldus Bemelmans.

Niet gunstig voor mensheid

Een aantal jaar geleden kwam de crème-de-la-crème op het gebied van kunstmatige intelligentie bij elkaar om te praten over de ontwikkeling van AI. Uitkomst: AI haalt de mensheid (waarschijnlijk) binnen afzienbare tijd (binnen nu en 100 jaar) in en dat is niet per definitie gunstig voor de mensheid. ‘Als lector Data Intelligence vind ik het wel belangrijk dat hier aandacht voor is. Ik ben geen doemdenker, dus ga ik ervan uit dat we er wel uitkomen, maar daarvoor moeten we wel nu actie ondernemen’, aldus Bemelmans. Die zijn lezing besluit met de quote van futureoflife.org: ‘Technologie heeft de potentie om het leven te laten bloeien als nooit tevoren… Of om zichzelf te vernietigen. Laten wij het verschil maken!’

Item delen