Te weinig geld naar cyberveiligheid in Nederland

De Nederlandse overheid investeert te weinig in cyberveiligheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Potomac Institute for Policy Studies, in opdracht van de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid.

 

De ambities zijn wel goed, stellen de onderzoekers. De Nederlandse overheid zegt cyberveiligheid prioriteit te geven. Maar vervolgens ontbreekt het aan financiële slagkracht en centrale sturing: de overheid financiert de organisaties die het beleid moeten uitvoeren niet alsof ze van strategisch belang zijn voor het economisch welzijn of de nationale veiligheid. Verder scoort Nederland een ruime onvoldoende als het gaat om het delen van informatie.

 

Op de goede weg

Patricia Zorko, plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en directeur van het Nationaal Cyber Security Centrum beaamt dat er meer investeringen nodig zijn, maar is ook tevreden dat de onderzoekers constateren dat Nederland op de goede weg is. “Het is toch een stevige prestatie dat we met bescheiden middelen toch solide resultaten hebben bereikt om de Nederlandse digitale veiligheid op orde te houden.

 

Cyberaanval

De recente wereldwijde cyberaanval met ransomware maakt nog eens duidelijk hoe belangrijk het is dat cyberveiligheid prioriteit krijgt. Ronald Prins van beveiligingsbedrijf Fox-IT zegt hierover tegen De Telegraaf dat Nederland nog veel te weinig doet tegen computercriminaliteit. “De aanval laat zien dat het redelijk eenvoudig is om grote netwerken lam te leggen. Nederland is het meest digitale land ter wereld en is dus enorm kwetsbaar’”, aldus Prins. Hij roept een nieuw kabinet op cybersecurity serieus te nemen. “Nederland geeft er nu 100 miljoen per jaar aan uit. Dat is niets vergeleken met andere landen. Groot-Brittannië, bijvoorbeeld, loopt voorop en geeft er 6,5 miljard euro aan uit.”

 

Lees hier meer hierover de cyberaanvallen en de gezamenlijke aanpak van de G7.