Emoties lezen tijdens videobellen

Gedwongen thuiswerken en onderwijs op afstand zorgden voor een enorme vlucht in het aantal Zoom-, Skype- en Teamssessies. Een praktische oplossing als fysiek afspreken niet mogelijk is, maar er kleeft een nadeel aan: via beeldbellen is het veel lastiger om emoties te lezen. Studenten Arne Reijntjes en Laura van Beek (Fontys) ontwikkelden een prototype voor de inzet van biofeedback.

Biofeedback

De inzet van biofeedback (het presenteren van biologische signalen zoals hartslag, hersengolven en huidgeleiding) wordt onderzocht door Fontys Hogeschool ICT, GGzE, TU Eindhoven, Philips en Tranzo (Universiteit van Tilburg). Met biofeedback kun je door lichamelijke reacties zien hoe iemand zich voelt.

App

Reijntjes en Van Beek ontwikkelden een app die tijdens een beeldbelgesprek fysiologische signalen weergeeft. Deze app kan op meerdere manieren gebruikt worden. Op dit moment doen Wouter Sluis-Thiescheffer (senior game onderzoeker bij Fontys Hogeschool ICT) en Milou Feijt (promovenda aan TU/e) onderzoek met behandelaren van GGzE naar de mogelijke meerwaarde van de app tijdens online psychologische hulpverlening.

Demonstratie

Lees meer over hoe biofeedback een kwaliteitsimpuls kan geven aan bijvoorbeeld online psychologische behandelingen. In het artikel vind je ook een link naar een video waarin Sluis-Thiescheffer en Reijntjes demonstreren hoe de app werkt.