Vorige maand hield dcypher op te bestaan. Het Dutch cybersecurity platform voor higher education en research sloot af met een minisymposium, met onder andere paneldiscussies over digitale autonomie en een leven lang leren.
Stan Gielen (voorzitter van de Raad van Bestuur van NWO) keek bij de start van het online symposium terug op vijf jaar dcypher. “dcypher heeft impact gehad op het cybersecurity-onderzoek, heeft bruggen gebouwd en heeft een gemeenschap gecreëerd. Maar nu die gemeenschap volwassen is geworden, is het tijd voor NWO om zich terug te trekken en de gemeenschap op eigen benen te laten staan.”
Jos Griffioen, associate lector Digital Forensics & E-Discovery en onderwijsmanager Informatica bij Hogeschool Lieden, was een van de panelleden bij de discussie over een leven lang leren. Hij vormde het panel samen met Inge Bryan (Deloitte Cyber Risk Services) en Tineke Netelenbos (Platform Digivaardig en Platform voor de Informatiesamenleving). Zij bespraken de Nationale Cyber Security Education Agenda die dcyher onlangs publiceerde. Deze agenda beschrijft voor welke uitdaging we in Nederland staan als het gaat om cybersecurityonderwijs en benadrukt de urgentie om samenhang en samenwerking tussen werkveld, onderwijsinstellingen en overheid te bevorderen. Griffioen: “Waar het om- en bijscholing van professionals betreft moeten we af van de term leven lang ‘leren’, maar toe naar leven lang ‘ontwikkelen’. Dat vergt een ander soort ecosysteem waarbij het een recht wordt om tijdens je loopbaan door te blijven studeren. Zeker in het werkveld van Cybersecurity waar er dagelijks nieuwe ontwikkelingen zijn, ontkom je hier ook niet aan. Je zult als je werkzaam bent in deze sector bijna 24/7 open moeten staan om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen om relevant te blijven voor de arbeidsmarkt.”
Het complete symposium is hier terug te kijken.