Studenten Fontys ontmaskeren de Mol met AI

Landelijke media-aandacht voor ict-studenten van Fontys: zij voorspelden twee van de drie finalisten goed in het populaire tv-programma Wie Is De Mol? Met een sterke verdenking van Anna, die uiteindelijk inderdaad de Mol bleek te zijn. Niet door haar te betrappen op molacties of hints te ontcijferen, maar door AI in te zetten.

Ontmaskerd

Na de tweede uitzending van Wie Is De Mol wezen de Fontysstudenten onder begeleiding van ict-coach Frans Mouws al drie van de twintig kandidaten aan als potentiële Mol. Twee van hen, Anna en Fons, brachten het tot de finale, waarbij Anna ontmaskerd werd als Mol. En die derde kandidaat? Die werd niet door AI aangewezen, maar door Mouws handmatig toegevoegd aan de selectie.

Emoties analyseren

Met behulp van AI namen de studenten allerlei verschillende aspecten onder de loep. Zo beschikten ze over een computerprogramma dat sterk is in het analyseren van emoties. Dat gebruikten ze om te bepalen of de emoties van de deelnemers pasten bij de situatie waarin ze zich bevonden. Ook zetten ze AI in om te ontdekken wie er in de eerste aflevering geschminkt in beeld kwam als de Mol, en of er spanning, rust of sarcasme doorklonk in de stemmen van deelnemers.

Mediahit

In januari mochten de studenten al over hun voorspelling vertellen in het programma Moltalk. Toen na de finale-aflevering bleek dat zij met AI in de roos geschoten hadden, werden ze een heuse mediahit. Op bijna elke radiozender kwamen ze voorbij en ook Hart van Nederland, EditieNL en Shownieuws besteedden aandacht aan de prestatie. Andere hogescholen benaderden hen voor meer informatie en ze gaven gastcolleges bij AI-bedrijven. Dat motiveert: Mouws overweegt om volgend jaar ook stemgeluid, woordgebruik en gezichtsuitdrukkingen te gebruiken om met zijn studenten de Mol nog sneller te kunnen ontmaskeren.