Ralph Niels vertelt: waarom meedoen aan een HBO-i-project een goed idee is

Ralph Niels (docent Software Development bij HAN University of Applied Sciences) beheert de ict-onderzoeksmethodenwiki ictresearchmethods.nl. Samen met collega’s van andere hogescholen werkt hij onder de vlag van HBO-i aan verschillende projecten die hieruit voortvloeien. “We leren van elkaar, maar het is vooral heel leuk om je met gelijkgestemden vast te bijten in een interessant onderwerp.”

Nieuwe inzichten

In 2018 werd Ralph gevraagd om zich te storten op het maken van de methodenkaartenset. Sindsdien werkte hij aan verschillende projecten voor HBO-i, zoals het uitbreiden van de methodentoolkit met Machine Learning-methoden. Het projectteam bestaat uit collega’s van verschillende hogescholen en zij vragen zo breed mogelijk feedback. “Dat levert nieuwe inzichten op. Bijvoorbeeld dat de kaartenset op verschillende manieren wordt toegepast, en dat afstudeerprojecten per hogeschool op andere manieren worden vormgegeven. Als je zo’n project alleen oppakt, zou het resultaat alleen voor de eigen studenten bruikbaar zijn. Maar je krijgt niet alleen nieuwe ideeën voor het project waar je samen aan werkt. Door te praten met collega’s ga je nadenken: waarom doen wij het op onze manier, en zou dat anders kunnen?”

Alle vrijheid

Samenwerken met collega’s van ander hogescholen, is dat niet lastig af en toe? Helemaal niet, vindt Ralph. “Je participeert in een project van HBO-i omdat je het onderwerp leuk vindt. Daardoor zijn alle projectleden gemotiveerd om er iets van te maken. Het was soms even zoeken naar momenten om bij elkaar te komen, maar nu alles online gaat, gaat dat veel makkelijker.” En de rol van HBO-i? “De stichting faciliteert goed met uren. Je krijgt veel vrijheid om zelf te bepalen hoe je die uren invult. En HBO-i kijkt kritisch naar de projecten, maar vertrouwt de projectleden om ze naar eigen inzicht vorm te geven.”

Vissen

Is er dan helemaal niets negatiefs te bedenken over deelname aan projecten van HBO-i? Eentje dan, vindt Ralph. “We zijn wel erg vaak in dezelfde vijver aan het vissen als we nieuwe projectleden zoeken. Daarmee wil ik niets afdoen aan de kwaliteit van de vissen in die vijver, maar het zou leuk zijn om meer nieuwe gezichten te zien.”

Dat treft: in deze special vind je een overzicht met projecten waar nog enthousiaste deelnemers voor gezocht worden. Grijp je kans!

 

Tekst: tekst van de koning


Item delen

hbo-i leden

alle leden