Kijkje in de Keuken bij Hogeschool van Amsterdam

HBO-i nodigt je uit voor een ‘Kijkje in de Keuken’ bij Hogeschool van Amsterdam (HvA) op woensdag 28 november 2018. De ICT-opleidingen van de HvA openen voor deze speciale gelegenheid hun deuren voor hbo-docenten. Dit is een evenement voor docenten, door docenten, ter inspiratie en bevordering van kennisdeling.

PROGRAMMA: KIJKJE IN DE KEUKEN

12.00 uur:        Netwerklunch

 

12.50 uur:        Welkom bij HBO-ICT van de HVA, Albert Sikkema en Kees Rijsenbrij (00B02)

 

13.40 uur:        Parallel programma ronde 1:

  • #1 Internet of Things, Bas Pijls (05A19)
  • #2 Informatie Analyse, Bert Dasselaar (04A22)
  • #3 Onderwijs met het bedrijfsleven, Ronald Kleijn/Reza Esmaili (00B02)

 

14.30 uur:        Parallel programma ronde 2:

  • #1 Artificial Intelligence & Deep Learning, Ferry Rietveld en Pascal Wiggers (05A19)
  • #2 Professional Skills, Nora Kouwenhoven, Wilko Oskam en Theo Iris (04A22)
  • #3 Genderbalance ICT, Renée Prins (00B02) tot 16:10

 

15.20 uur:    Parallel programma ronde 3:

  • #1 Onderzoeksbouwstenen, Danny van der Plas (04A22)
  • #2 Afstuderen bij HBO-ICT, Willem Brouwer (05A19)

 

16.10 uur:   Borrel

 

Het is fijn als je je vooraf aanmeldt, zodat we weten op hoeveel mensen we mogen rekenen. Bij aanmelding kun je ook meteen aangeven welke workshops je wilt bijwonen. Meer informatie over de workshops vind je hieronder.

Plenaire bijeenkomst: 12.00 – 13:40 uur

Het ontwerp van de huidige HBO-ICT-opleiding van de HvA is gestart in 2012. Wat waren de doelen, hoe hebben we die geprobeerd te realiseren, waar zijn we tegenaan gelopen en wat is ervan geworden? Een overzicht van uitdagingen, oplossingen en de nieuwe vraagstukken waar we nu tegenaan lopen. Na de plenaire bijeenkomst volgen drie workshoprondes. Geef bij je aanmelding aan welke workshops  je wilt volgen.

 

Workshop Onderwijs met het Bedrijfsleven

We laten twee voorbeelden zien van hoe wij onderwijs anders ingericht hebben met het bedrijfsleven: het Innovatiecentrum Cybersecurity en Make IT Work. Bij het Innovatiecentrum maken bedrijven, docenten en studenten onderwijs door te werken aan de vraagstukken van bedrijven, en genereren ze samen nieuwe gedeelde kennis. Make IT Work is een project waarbij niet-ICT’ers i een crash-course opgeleid worden tot software engineer voor een baan bij een bedrijf waar ze vooraf een intentieverklaring van hebben. Docenten, bedrijven en studenten vertellen en laten zien dat het werkt.

Workshop Professional Skills in de hoofdfase

Alle studenten krijgen in de propedeuse de volgende Professional Skills: Personal Skills, Project Skills, Research Skills en Communication Skills. Vanaf jaar 2 kunnen studenten van hbo-ICT zelf een skillsvak kiezen op basis van interesse en behoefte. In deze workshop ontdek je hoe het systeem in elkaar zit en krijg je voorbeelden van twee vakken, namelijk Intercultural Skills en Professional Ethics.

Workshop Afstuderen bij HBO-ICT

HBO-ICT van de HvA laat in deze workshop zien hoe zij bij het afstuderen bepaalt of een student het eindniveau bereikt heeft en hoe wij met andere hogescholen zoeken naar validatie en afstemming.

In deze workshop zal ingegaan worden op hoe de hbo-ict opleiding van de HvA en haar voorgangers (Informatica en Technische Informatica) door de jaren heen hebben vastgesteld of de student het eindniveau heeft bereikt. Trends zullen worden besproken en toegelicht en er is aandacht voor de veranderingen in de beoordelingssystematiek en wat deze voor gevolgen heeft.

Verder kijken we wat de resultaten zijn van de afgelopen paar jaar van het project ‘meekijken bij elkaars afstuderen’ zijn. Een aantal hbo-ict opleidingen in Nederland zijn daar actief in geweest en daar zijn overeenkomsten en verschillen uitgerold.

Workshop Internet of Things

Kinderen kunnen al op vroege leeftijd de principes van het programmeren leren, maar ze missen de vaardigheden om met computers en programmeertalen om te gaan. Om kinderen toch met het ontwikkelen van technologie in aanraking te laten komen zijn er veel leerhulpmiddelen op de markt, zoals programmeerbare robots. Deze hulpmiddelen zijn vaak te duur om er veel kinderen tegelijkertijd mee te kunnen laten werken.

Studenten van de HvA die de minor Internet of Things volgden, kregen de taak een lesrobot te ontwikkelen die makkelijk in het gebruik is en bovendien gemaakt is van betaalbare onderdelen. Het resultaat: de “Little Endian” lesrobot, die gemaakt kan worden voor een fractie van de prijs van bestaande alternatieven. Om de besturing zo makkelijk mogelijk te maken, is de robot via een webinterface te programmeren. In deze workshop doen docenten en studenten hun ervaringen uit de doeken, en maen we hands-on een programmeerbare lesrobot die ook in het informaticaonderwijs op hbo-niveau te gebruiken is.

Workshop Informatie Analyse

Welke technieken gebruik je als informatieanalist op welk moment? Hoe verhoudt die keuze zich tot je rol in lineaire, hybride en agile trajecten? Tweedejaars BIM-studenten zijn bijzonder enthousiast voor het vak Informatie Analyse, voelen zich uitgedaagd en geven aan dat ze echt iets leren. Oud-informatieanalist en docent informatieanalyse bij Capgemini Bert Dasselaar vertelt hoe dat komt.

Workshop Artificial Intelligence & Deep learning

Deep Learning ontwikkelt zich snel en de tools om dit breed in te zetten in nieuwe applicaties komen beschikbaar. Hierdoor zullen de taken en vaardigheden van de moderne software engineer verschuiven of uitbreiden. Een deel van de veranderingen in het vakgebied van de software engineer gaat in de richting van de data-analyse. Deep learning toolkits vervangen delen uit het traditioneel coderen van algoritmes en kunnen embedding van bijvoorbeeld spraak- of beeldherkenning toevoegen aan applicaties. Ook zal de ontwikkeling van toepassingen op het gebied van de autonome systemen bereikbaar zijn voor de HBO-ICT software engineer.

Onder leiding van Ferry Rietveld ontwikkelt de HvA een minor en meer, en doet dat graag samen met collega’s van andere hbo-opleidingen in Nederland. Heb je onderwijs ontwikkeld op dit terrein of ben je van plan dit te gaan doen, neem dan deel aan deze workshop die ook de start van een nieuwe Deep learning community kan worden.

Workshop Bouwstenen Onderzoekend Vermogen

Alle hbo-opleidingen werken aan concreet onderwijs om onderzoekend vermogen meer te integreren in het curriculum, zodat het een normaal aspect wordt binnen het hele beroepsproces. Vaak is er echter te weinig ontwikkeltijd.

Binnen het HBOi Open OiO-project zetten we een platform en proces op binnen WikiWijs voor het delen van kwalitatief onderwijsmateriaal voor het onderzoekend vermogen. Zo kunnen we landelijk elkaars expertise gebruiken en snel tot goed onderzoeksonderwijs komen. Dit materiaal heeft de vorm van bouwstenen: zelfstandige, makkelijk te integreren leseenheden. In samenwerking met HAN, HHS, Fontys en Saxion wordt intussen het eerste lesmateriaal beschikbaar gemaakt op WikiWijs. Dit wordt tijdens het Kijkje in de Keuken gepresenteerd. Het is een eerste stap in het vormen van een community van mensen die materiaal produceren, reviewen en natuurlijk: gebruiken.

Workshop Genderbalance in de ICT

Stichting HBO-i zet zich onder andere in voor grotere instroom van vrouwen in ICT-opleidingen, met het project Genderbalance in de ICT. Wat is de huidige stand van zaken? Wat is er nog te doen, en hoe gaan we verder? Ook wordt de HBO-i toolkit gepresenteerd: een overzicht van bestaande projecten en onderzoeken die je kunt gebruiken voor genderbalance.

 

Zelf hosten?

Het Kijkje in de Keuken is een initiatief van Stichting HBO-i. Het concept is dat steeds een andere hogeschool een middag host voor geïnteresseerde docenten in HBO ICT onderwijs. De afgelopen editie werd gehost door Avans Hogeschool in Breda en werd bezocht door 80 docenten. Geïnteresseerd in het hosten van een eigen editie in jouw school? Laat het weten via info@hbo-i.nl.


Locatie: Amsterdam
Aanvangstijd: 12:00 - 17:00
Organisator: Hogeschool van Amsterdam (HVA)
Link voor meer informatie: https://bit.ly/2Q6ljSI

Item delen

hbo-i leden

alle leden