Terugblik HBO-i Docentendag 2017

Een dag vol interessante talks, levendige discussies, voorbeelden van innovatie in het onderwijs en nieuwe ideeën: de HBO-i Docentendag op 5 april was een groot succes.

Ruim honderd hbo-ICT-docenten kwamen uit het hele land naar Hogeschool Rotterdam voor de HBO-i Docentendag. Zij kregen een goedgevuld programma voorgeschoteld met talks en workshops over het thema ‘Innovatie in het onderwijs’. Met drie sprekers, vijf workshops en een keynote van innovatie-expert Jef Staes was er voor ieder wat wils.

 

Innovatie in onderwijs

Eric Slaats van Fontys Hogeschool beet het spits af. Hij vertelde de aanwezigen over een onderwijsconcept waar Fontys aan werkt: geen traditionele leeromgeving, maar studenten prikkelen om hun eigen leerpad te ontwikkelen. Vervolgens was de beurt aan Celiane Camargo-Borges (NHTV Breda), die het belang benadrukte van relationeel leren en met elkaar nieuwe kennis te creëren. Zij legde uit waarom projectmatig werken met ruimte voor experimenteren zo goed werkt. De derde talk kwam van Jasper Verbunt van Red Kiwi. Als enige spreker die niet uit het onderwijsveld komt, kaartte hij aan dat er een gat zit tussen de vaardigheden van studenten die van het hbo komen, en de vaardigheden waar het bedrijfsleven behoefte aan heeft. Hij kon rekenen op kritische vragen uit het publiek, waaruit opnieuw de behoefte blijkt aan een dialoog tussen het bedrijfsleven en onderwijs om zo beter op elkaar te kunnen aansluiten.

 

Passie en talent

Het bleef niet bij luisteren alleen: na de talks zocht iedereen een break-out sessie op die hem of haar interessant leek. ‘Tools in educatie’ was erg populair, maar ook ‘Big data’, ‘Rolmodellen in ICT’, ‘Andere skills’ en ‘Research’ werden goed bezocht. Tijdens die sessies werd actief meegedacht over hoe HBO-i-projecten van het afgelopen jaar een vervolg kunnen krijgen en hoe de bevindingen daadwerkelijk in het onderwijs toegepast kunnen worden. Tot slot was het woord aan Jef Staes. Hij zorgde voor meerdere lachsalvo’s en stelde fundamentele misvattingen aan de kaak met zijn college over passie en talent.

 

HoloLens

Extraatje was de uitreiking van de HoloLens. Tijdens het Job en Docenten Event vorig jaar schreef HBO-i een wedstrijd uit waarbij deelnemers werden uitgedaagd een toepassing voor deze technologie in het onderwijs te bedenken. De winnaar werd tijdens de Docentendag bekendgemaakt.

 

Item delen