Waarom kiezen voor een Ad-opleiding?

Als je een afgeronde mbo-opleiding hebt, kun je zo de arbeidsmarkt op. Maar als je liever nog even doorleert, waar kies je dan voor? Ook studenten met een havodiploma op zak twijfelen weleens voor welke hbo-opleiding ze gaan. Wordt het een Ad of een bachelor?

Overeenkomsten Ad en bachelor

Goed om te weten voor je een keuze maakt: een Associate degree en een bachelor zijn allebei volwaardige hbo-opleidingen. Wel leiden ze op tot een ander niveau: respectievelijk niveau 5 en 6 (bekijk oor meer informatie deze visual).

Verschillen Ad en bachelor

De belangrijkste verschillen tussen een Ad-opleiding en een bacheloropleiding:

– een Ad-opleiding is vaak praktischer van aard dan een bacheloropleiding;

– een Ad duurt twee jaar, een bachelor vier jaar;

– het onderzoek dat je tijdens een Ad-opleiding uitvoert, is meestal concreter dan onderzoeken tijdens een bacheloropleiding.

Doorstuderen of niet?

De kortere duur van een Ad geeft vaak de doorslag voor studenten die willen doorleren, maar niet zeker weten of ze nog eens vier jaar in de schoolbanken willen zitten. Ad-diploma op zak en nog niet uitgestudeerd? Dan kun je alsnog in ongeveer twee jaar doorstuderen voor een bachelordiploma. Verder is een Ad-opleiding een uitkomst voor studenten voor wie een bachelor te pittig blijkt, of bij wie het meer theoretische en abstracte karakter van een bachelor niet past.

Arbeidsmarkt voor Ad’ers

De vraag naar ict’ers met een hbo-opleiding is groot, dus ook naar Ad’ers. Zij vullen het gat tussen functies op mbo- en bachelorniveau. De combinatie van praktisch opgeleid en hbo-niveau is gewild op de arbeidsmarkt.

 

 

Auteur: tekst van de koning

Item delen