Drie feiten die je moet weten over Ad-opleidingen

Nederland kent twintig Ad-opleidingen die aangesloten zijn bij HBO-i. De Associate degree is een relatief nieuwe opleidingsvorm. De mogelijkheden van de Ad’s zijn daardoor nog niet altijd even goed bekend bij studenten, docenten en bedrijven. Wat moet je weten over Ad’s?

1. Een Ad is een volwaardige hbo-opleiding

Hbo-opleidingen zijn onderverdeeld in Associate degrees (niveau 5), bachelors (niveau 6) en masters (niveau 7) – zie ook deze visual. Ter vergelijking: een afgestudeerde mbo’er functioneert goed als alles volgens het boekje gaat. Een Ad’er is in staat om zijn werk te doen als het niet volgens het boekje gaat. Een bachelor zorgt ervoor dat het een volgende keer volgens het boekje zal gaan.

2. Een Ad-opleiding bestaat niet uit de eerste twee jaar van een bachelor

Een Ad-opleiding duurt twee jaar. Er wordt nog wel eens gedacht dat dat simpelweg de eerste twee jaar van een bacheloropleiding zijn. Dat is een misverstand: een Ad-opleiding heeft een andere insteek. Meestal zijn Ad’s functiespecifieker van aard dan bachelors, die vaak wat breder opleiden. Wel zijn er momenteel ook Ad-opleidingen gestart die breed beginnen.

3. Ad’ers zijn hard nodig op de arbeidsmarkt

Ad’ers vullen een gat op de arbeidsmarkt. Het zijn bijvoorbeeld de ideale professionals voor operationeel leidinggevende functies, bijvoorbeeld coördinator van een servicedesk. Mbo’ers zijn vaak net te licht voor deze functies. En bachelors zijn na twee jaar weer weg, op zoek naar een grotere uitdaging. Ad’ers zitten hier perfect op hun plek. Ook in de gezondheidszorg worden Ad’ers met open armen ontvangen. Voor het verrichten van bepaalde handelingen moet je een hbo-diploma hebben. Bachelors zijn vaak te duur; Ad’ers passen hier perfect.

 

 

Auteur: tekst van de koning

Item delen