Podcast Fontys Hogeschool: de impact van AI op de journalistiek

Hoe houdt het vakgebied journalistiek zich staande in een wereld van algoritmes, clickbait, fake news, deepfakes en online verdienmodellen? Daniëlle Arets, lector Journalistiek en Innovatie bij Fontys, praat erover met Erdinç Saçan in de podcast AI Garage.

Technische update

Arets over de impact van technologische ontwikkelingen voor het werkveld: “Het vereist van journalisten dat ze nieuwe vaardigheden eigen maken en tech-savvy worden. Ook betekent het dat we kritisch moeten kijken naar het hele journalistieke proces en wat voor rol het heeft.” Dat raakt niet alleen het bestaande werkveld, maar ook onderwijs en onderzoek. Kortom, journalistiek heeft een technische update nodig.

AI Garage

AI Garage is een podcast vanuit Fontys Hogeschool. Erdinç Saçan, docent-onderzoeker en schrijver van het boek ‘Inclusieve Artificial Intelligence’, praat in deze podcast met diverse experts uit het werkveld. Ze spreken over de impact op het bedrijfsleven, de maatschappij, en onderwijs. In deze aflevering: het tanende vertrouwen in de journalistiek en wetenschap, het label ‘fake news’, traceerbaarheid en verantwoording. Hoe kan AI en big data journalistiek hierin helpen? Kan AI historische informatie en narratieven helpen ontsluiten? Je luistert de podcast hier.

Item delen