Leestip: ‘Inclusieve Artificial Intelligence’ door Erdinç Saçan

Erdinç Saçan, docent en onderzoeker bij Fontys Hogeschool ICT en Practor bij ROC Tilburg, schreef het boek ‘Inclusieve Artificial Intelligence’. In het boek komen 40 experts aan het woord, die in duidelijke taal uitleggen wat AI is, en welke vragen, uitdagingen en kansen de technologie met zich meebrengt. “Technologie is onpartijdig, maar wij zijn dat niet.”

Menselijke kant van AI

Een brief van de Belastingdienst waarin stond dat zijn 75-jarige moeder verdacht werd van fraude in de toeslagenaffaire was voor Erdinç Saçan aanleiding om het boek te schrijven. Hij vroeg zich af hoe het algoritme tot deze keuze kwam, en besloot een aantal experts aan te schrijven. “Door meerdere experts te vragen krijg je nieuwe en diverse perspectieven, dat is ook wat je terugleest in het boek. Het helpt je om een completer beeld te vormen van wat AI met ons doet. De diversiteit aan geïnterviewden is enorm, het raakt echt iedereen.” Saçan trekt een aantal conclusies, waaronder over de menselijke kant van AI. “Technologie is onpartijdig, maar wij zijn dat niet. Daarom moeten we goed nadenken over de inrichting van AI, en het soort data dat we invoeren. Er zijn genoeg verhalen over systemen met een bias op huidskleur, afkomst of geslacht. Mensen maken AI, en je wil een zo divers mogelijke groep betrekken bij de ontwikkeling. Dat is precies wat we bij Fontys doen.”

Multidisciplinaire aanpak

Joep Houterman, bestuursvoorzitter van Fontys, kreeg op 23 februari het eerste exemplaar van het boek uitgereikt. “Fontys wil bijdragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving. Daarom vinden we het belangrijk om samen te werken met experts vanuit ict en wiskunde tot aan sport en zorg. Deze transformatieve technologie raakt namelijk ieders vakgebied. Dat maakt AI tot een complexe uitdaging, die we samen oppakken. Erdinç Saçan laat het belang van die multidisciplinaire aanpak zien in zijn boek; 40 experts met een diversiteit aan achtergronden komen aan het woord en ieder biedt nieuwe inzichten. Bovendien geeft hij hiermee zowel professionals als de geïnteresseerde lezer grip op een complexe maatschappelijke verandering.”

 

Je kunt het boek ‘Inclusieve Artificial Intelligence’ gratis downloaden als EPUB of PDF.

Item delen