Nooit meer 1-op-1 SLB-gesprekken: hoe doe je dat?

“Hoe gaat het?” – Goed. “Heb je nog vragen?” – Nee hoor. SLB-gesprekken waar weinig uitkomt: bij Hogeschool Leiden vonden ze dat dat anders moest. En dus maakten ze een einde aan de 1-op-1 gesprekken en integreerden ze SLB in de reguliere lessen. Hoe pak je dat aan, wat levert het op en waar moet je rekening mee houden? Onder grote belangstelling vertelden Jochem van de Fliert (coördinator propedeuse en docent professionele vaardigheden) en Jos van den Bos (student-assistent) erover tijdens het Kijkje in de Keuken.

Vast onderdeel van de les

Voorheen kregen eerstejaars studenten 4 keer per jaar een persoonlijk SLB-gesprek. Dat kostte veel tijd en het gewenste effect bleef uit. In de nieuwe situatie is SLB wekelijks een vast onderdeel van de les. In totaal volgen 60 tot 72 personen een les, waarbij ze zich in groepjes van 8 tot 10 personen ruim een kwartier bezighouden met hun ontwikkeling op studiegebied en professioneel vlak. Daarbij worden vragen gesteld als: Hoe verloopt de samenwerking? Hoe ging het plannen? Snap je waarom samenwerking juist in deze module zo veel aandacht krijgt? Is de toetsmatrijs duidelijk? Loop je vast op een punt dat je met anderen moet bespreken? De antwoorden op deze vragen helpen de student verder, maar zijn ook nuttig voor de docent als feedback. Toetsing vindt plaats over het hele vak, waarvan SLB dus ook een onderdeel is.

Persoonlijke onderwerpen

Doordat de gesprekken binnen de groep plaatsvinden, helpen studenten elkaar op ideeën en leren ze van elkaars vraagstukken. Ook geven de studenten elkaar regelmatig handvatten om moeilijkheden op te lossen. De drempel om persoonlijke onderwerpen te bespreken is wel hoger binnen een groep. Daarom wordt elk SLB-moment afgesloten met de vraag of er moeilijke zaken op privégebied zijn die de studie belemmeren. Daarbij maakt de docent het duidelijk dat een student dat ook op een ander moment kan melden. In een persoonlijk gesprek, of via mail of Teams; net wat voor de student prettig is. Voor studenten die meer support nodig hebben, is er een ondersteuningsteam beschikbaar

Voordelen

Deze nieuwe aanpak vraagt wat van docenten. Zo moet in de gaten gehouden worden dat de inhoudelijke les geen tijd afsnoept van het SLB-blok. Ook vraagt het goede samenwerking tussen docenten en voorbereiding om ervoor te zorgen dat het SLB-onderdeel aansluit bij de module; je moet goed weten waar de mijlpalen zitten. Maar het levert vooral veel op. Docenten zijn blij met de wekelijkse gesprekken met studenten zonder dat dat extra agendadruk oplevert. Studenten ervaren een betere band met docenten en noemen als voordeel dat het makkelijker is om bepaalde zaken op een goede manier bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld als een van de groepsleden niet aan de verwachtingen voldoet. Al met al een ontwikkeling die kon rekenen op grote interesse van de deelnemers aan de workshop, die met nieuwe inzichten huiswaarts konden.