“Het is typisch Hogeschool Leiden dat wij nu voor u staan,” opende student-assistent Noa de Lange samen met haar collega Tygo Houweling het Kijkje in de Keuken op 16 januari. Niet voor niets had host Hogeschool Leiden gekozen voor het thema ‘Onderwijs als teamsport’. Talloze voorbeelden lieten zien hoe studenten, docenten en externe organisaties met elkaar bouwen aan ict-onderwijs dat studenten klaarstoomt voor de toekomst.
Noa en Tygo namen dus de eerste plenaire keynote voor hun rekening tijdens deze bijzonder goed bezochte editie van Kijkje in de Keuken. Zij vertelden onder andere over de inrichting van het ict-onderwijs bij Hogeschool Leiden. Zo hebben eerste- en tweedejaars 12 contacturen per week op vaste dagen. De andere 28 uur per week investeren de studenten thuis in hun studie. Inclusief voorbereidende videocolleges, zodat de contacturen heel efficiënt ingevuld kunnen worden. Dat stelt de studenten in staat om hun studie te combineren met werk en sport. Bij colleges maken docenten vaak gebruik van het instrument Datisfout.nl. Bijvoorbeeld om snel te pijlen of iedereen de lesstof begrijpt. Studenten scrollen met hun mobiel naar het rode, groene of gele vlak, waardoor de docent in één oogopslag kan zien hoe de vlag erbij hangt.
De afstand tussen docent en student is klein, vinden Noa en Tygo. “Er is een duidelijke docent- en studentrol, maar buiten de lessen om is er laagdrempelig contact. In de gang zeggen we elkaar gedag en vragen docenten bijvoorbeeld hoe het met je gaat. En dat is belangrijk, want herkenning in de gang is erkenning in het algemeen.” Er wordt regelmatig naar de ervaringen van studenten gevraagd en geluisterd, bijvoorbeeld over het nieuwe curriculum. In een persoonlijk gesprek, via online formulieren of in groepjes. Natuurlijk kwam ook de rol van student-assistenten aan bod. Zij ondersteunen de docenten. Zo kunnen studenten tijdens de lessen met vragen bij student-assistenten terecht, bedenken ze huiswerkopdrachten voor studenten, helpen ze tijdens open dagen en brengen ze bezoeken aan mbo’s en middelbare scholen. “De financiële compensatie is natuurlijk heel fijn, maar het is ook leuk om bij te dragen aan het moment dat het kwartje valt bij een student.”
Vervolgens was het woord aan Vincent Spijkers (docent Informatica en begeleider student-assistenten), Lynn Epping (opleidingsmanager Informatica) en Luuk Schrama (vierdejaarsstudent Software engineer en student-assistent). Zij vertelden over de ontwikkeling van het nieuwe curriculum, dat begon met het stellen van vragen. Wat willen we dat studenten na vier jaar zijn, wat moeten ze kunnen? Het antwoord daarop werd de uitgangsbasis voor het nieuwe curriculum. Het oude curriculum kende veel 3EC-modules, wat het lastig maakte om samenhang te krijgen. Het nieuwe curriculum bestaat uit onderwijseenheden van 5EC of een veelvoud daarvan. In de nieuwe situatie is het makkelijker om je op twee onderwerpen te specialiseren (voor π-shaped professionals). Er wordt een keuze gemaakt in competenties, in plaats van ze alle 25 te behandelen. Bij het inslaan van de nieuwe route werd ook een beroep gedaan op de studenten: hun feedback werd gebruikt om het beter te maken voor de volgende lichting studenten.
Na het plenaire gedeelte genoten de deelnemers van een uitgebreide lunch, om daarna aan te schuiven bij twee workshops naar keuze. Op het programma stonden onder andere onderwerpen als ‘Nooit meer 1-op-1 SLB-gesprekken’, ‘Hoe help je studenten te kiezen tussen universiteit en hbo?‘, ‘Hoe wakker je kritisch denken continu aan bij studenten?’ en ‘Datalab als turbomotor voor onderzoek en onderwijsinnovatie’. Geïnspireerd door het warme pleidooi voor samenwerking dat in alle onderdelen van de dag verweven was, werden de lichtpunten nog eens samengevat in een korte gezamenlijke sessie. Tijdens de afsluitende borrel werd nog volop na- en bijgepraat met collega’s. We kijken terug op een zeer geslaagde editie van het Kijkje in de Keuken.