Nieuwe HBO-i-domeinbeschrijving: meer aandacht voor AI, maatschappelijke impact en professional skills

Op 28 februari presenteert HBO-i de nieuwe HBO-i-domeinbeschrijving bij Hogeschool Leiden. Amber de Geus, student Informatica aan Hogeschool Leiden, en Dirk de Groot, president SBU Northwest & Central-East Europe CGI, nemen het eerste exemplaar in ontvangst.

Functioneel kwalificatiekader

De HBO-i-domeinbeschrijving is al jaren het functioneel kwalificatiekader voor hogescholen. Het is een middel om de startbekwaamheid van de ict-professionals van de toekomst te toetsen. Met andere woorden: dankzij de domeinbeschrijving weten docenten en studenten welke vaardigheden zij onder de knie moeten hebben om te slagen.

Belangrijkste wijzigingen

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de domeinbeschrijving uit 2018 zijn de actualisatie van de beroepstaken en de professional skills. Zo is er speciale aandacht voor onderwerpen als data, AI, cloud, security en maatschappelijke impact. De professional skills kregen in deze editie van de domeinbeschrijving een meer holistische invulling. Dat maakt ze geschikter voor toepassing binnen meer geïntegreerd onderwijs. Verder is de nieuwe domeinbeschrijving beter bruikbaar binnen Associate Degree-opleidingen. De structuur van het model is onveranderd. In de nieuwe versie van de domeinbeschrijving worden de vertrouwde beheersingsniveaus, activiteiten en architectuurlagen voor de beroepslagen gehanteerd.

Beschikbaar vanaf 28 februari

De nieuwe HBO-i-domeinbeschrijving is vanaf 28 februari beschikbaar als pdf en als nieuwe webapplicatie.

Item delen