Lesverlaatkaart helpt overprikkelde studenten

Tijdens het HBO-ICT Job & Student Event riep techniekmaker Ben Snoeijs op om de handen uit de mouwen te steken voor meer diversiteit in het ict-onderwijs. Dat leverde al verschillende mooie acties op, zoals de gastles die Twinkel Soekhoe verzorgde bij een middelbare school. Dit keer in de schijnwerpers: de Lesverlaatkaart voor overprikkelde studenten.

Energie

Studenten in het autistische spectrum hebben door overprikkeling soms moeite om in het regulier onderwijs te participeren. Caroline van Hoek, docent Information Security Management bij De Haagse Hogeschool, attendeert hogescholen daarom graag op de voordelen van een Lesverlaatkaart, speciaal bedoeld voor studenten die snel overprikkeld zijn. Als zij overprikkeld zijn en moeten uitrusten, hebben ze vaak de energie niet meer om hun verhaal uit te leggen aan de docent. Het laten zien van de kaart is dan voldoende om de les te verlaten. Tijdens informatiedagen en via de studiebegeleiders kun je studenten op de Lesverlaatkaart wijzen. Breng de docenten van de betreffende studenten op de hoogte, zodat zij weten dat iemand deze kaart kan trekken.

Initiatieven delen

“We hebben ieder mens nodig in tech,” stelt Snoeijs. Daarom roept hij iedereen op om initiatieven te delen die bijdragen aan meer diversiteit in het onderwijs. Zo kunnen we elkaar inspireren en kunnen initiatieven groter groeien. Wil je ook een initiatief delen? Mail Ben Snoeijs voor een groter bereik.