Informaticastudenten Hogeschool Leiden ontwikkelen online Berenjachtkaart

Nu alle basisscholen gesloten zijn en kinderen zich in en om huis moeten vermaken, is ‘berenjacht’ een welkome afleiding tijdens de Coronacrisis. Het spotten van knuffelberen in de buurt is een manier om het halen van de dagelijkse frisse neus voor kinderen uitdagender te maken. Informaticastudenten Lars en Klaas ontwikkelden een landelijke online berenjachtkaart waarop nieuwe beren aangemeld èn gevonden kunnen worden.

GEO-beren spotten in heel Nederland

Lars van der Niet en Klaas Schoute, allebei tweedejaarsstudent aan de opleiding Informatica van Hogeschool Leiden, ontwikkelden de berenjachtkaart in het kader van het keuzevak IKGEO, een vak waarbij online beschikbare geografische informatie wordt gekoppeld aan een digitale landkaart die online beschikbaar is. “Het idee is ontstaan, nadat wij op een overvolle landelijke beertjeskaart in Google Maps stuitten. Volgens de restricties van Google is het niet toegestaan om meer dan 20.000 datapunten op één Google Map te zetten. Het gevolg hiervan is een wirwar aan lokale Facebook pagina’s met elk een eigen beertjeskaart. Zonde dat dit mooie initiatief nu zo versnippert. dachten wij, waarop we gestart zijn met het bouwen van een nieuwe landelijke kaart, waar wél alle beertjes geplaatst kunnen worden”, aldus Klaas.

Faciliteren en attenderen

Lars vervolgt: “Doordat op onze online kaart goed te zien is waar de ruim 36.500 beren zich in Nederland bevinden, zorgen we er samen voor dat parken en speelplaatsen niet overvol raken. Wij vinden het belangrijk ouders en kinderen te faciliteren, maar hen ook te attenderen op de geldende regels van het RIVM.”

Pokemon Go voor beren?

De online berenjachtkaart werkt heel eenvoudig. Je zoekt je locatie op de kaart. Om het gemakkelijk te maken vraagt je browser standaard om je locatie. Hierdoor zoomt de kaart direct naar jouw omgeving. Klik op de kaart waar je de beer wil neerzetten en ‘verstuur’ de beer. Om het beren jagen nog leuker te maken, kunnen ouders posters, kleurplaten, opdrachtjes en diploma’s downloaden. Ook zijn er plannen in de maak voor een 2.0 versie waarbij jagers de beertjes virtueel kunnen “vangen”, zoals bij Pokemon Go. Wil je niet meer meedoen aan de berenjacht, dan meld je je beer af door een mailtje te sturen aan beren@berenjachtkaart.nl.

Item delen