HBO-i blijft strijden voor betere balans tussen mannen en vrouwen in ICT

Komend jaar wil Stichting HBO-i het tekort aan vrouwen in hbo-ICT-studies verder onder de aandacht brengen van opleidingen. Dat is hard nodig, want lang niet iedereen lijkt doordrongen van het probleem.

 

Slechts 7% van de 4825 eerstejaars hbo-ICT-studenten is vrouw, en ongeveer 11% van de harde IT-functies wordt ingevuld door een vrouw. Gender balance is nog ver te zoeken in de ICT. Des te vervelender is het dat het moeizaam is om aandacht voor dit onderwerp te krijgen. De HBO-i-bijeenkomst op 30 november met als thema gender balance werd afgelast wegens gebrek aan aanmeldingen.

Projecten

Stichting HBO-i streeft naar diversiteit en inclusiviteit in het algemeen, en naar een verhoging van het aantal vrouwelijke ICT-studenten in het bijzonder. HBO-i voert dan ook regelmatig projecten uit om meer inzicht te krijgen in en grip te krijgen op de instroom, uitstroom en het behoud van vrouwen voor de ICT. In 2015/2016 voerde HBO-i veldraadplegingen uit. In 2017 zette de stichting in samenwerking met VHTO een community op met vrouwelijke rolmodellen.

Meer aandacht

Komend jaar is er ruimte voor een nieuw project op het gebied van gender balance. HBO-i laat VHTO in kaart brengen hoe groot het probleem precies is, en wil een toolkit ontwikkelen om opleidingen te helpen meer vrouwen aan te trekken en te behouden. Verder is gender balance onderdeel van een ander HBO-i-project, over rendement. Daarbij wil de stichting meer duidelijkheid krijgen over het verschil in uitval bij mannen en vrouwen. Tot slot blijft het genereren van aandacht voor het probleem een belangrijk speerpunt van de projectgroep. Zo wil het HBO-i een sessie organiseren op het NIOC-congres en denkt de stichting aan een regionale tour langs verschillende hogescholen.

Item delen