Dalende werkloosheid en baan op niveau: hbo’ers doen het goed op de arbeidsmarkt

Voor het vierde opeenvolgende jaar is de werkloosheid gedaald onder hbo’ers met een diploma op zak. Uit de nieuwe HBO-Monitor blijkt dat slechts 3,2% geen baan had in 2017. En dat is niet het enige goede nieuws.

 

In vier jaar tijd is de werkloosheid onder hbo-afgestudeerde met 4,1 procentpunt gedaald, becijferde Vereniging Hogescholen. De werkloosheid onder afgestudeerden van deeltijd en duale opleidingen is zelfs gedaald naar respectievelijk 2,4% en 0,8%. Door de daling is de werkloosheid terug op het niveau van voor de crisis. Verder blijkt dat afgestudeerden niet alleen eerder werk vinden, maar ook vaker een baan op hbo-niveau vinden. Anderhalf jaar na het afstuderen heeft ruim 80% een baan op hbo-niveau. Onder afgestudeerden in de sectoren onderwijs en gezondheidszorg is de werkloosheid het laagst. Ook ICT’ers met een hbo-diploma zitten goed, zo bleek recent uit de factsheet Arbeidsmarkt ICT.

HBO-Monitor

De HBO-Monitor is een onderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. In de HBO-Monitor kun je ook de arbeidsmarktresultaten per hbo-opleiding aflezen. Meer details vind je in de factsheet HBO-Monitor 2017.

Item delen