Banen in overvloed voor ICT’ers met hbo-diploma

Geen enkele beroepsrichting kent zo’n sterke mate van krapte als de ICT, stelt het UWV. Ruim de helft van 53.000 ICT-vacatures was afgelopen jaar moeilijk te vervullen. In maar liefst 80% van de gevallen gaat het om banen op hbo-niveau. Voor mbo-functies geldt dat het voor 5% lastig is om een geschikte kandidaat te vinden.

 

Afgelopen drie jaar nam de krapte op de ICT-markt toe, zo blijkt uit de nieuwe factsheet Arbeidsmarkt ICT van het UWV: in 2015 was 30% van de ICT-vacatures moeilijk te vervullen, in 2016 was dat het geval voor een derde van de functies. Er is vooral veel vraag naar softwareprogrammeurs, informatieanalisten, webdevelopers en securityspecialisten.

Mismatch

6 op de 10 ICT-werkgevers met een personeelstekort geeft aan dat de oorzaak voor de problemen ligt in een mismatch tussen werkzoekenden en werkgevers: het huidige aanbod van werkzoekenden sluit vaak niet goed aan bij de vraag van werkgevers. Hoewel er de laatste jaren meer mensen met een bachelor- of masterdiploma in Informatica toetreden tot de arbeidsmarkt, is dat nog niet voldoende om het tekort aan gekwalificeerde ICT’ers op te vullen.

Item delen