Vijf vragen aan Ad-student Informatica An-mei Polman

Welke afwegingen maakt een student bij het kiezen van een hbo-opleiding? Waarom kiest iemand voor een bachelor of Ad, en welke factoren geven de doorslag voor een geslaagde studie? An-mei Polman (24 jaar) is bezig met de afronding van haar Ad-opleiding Informatica bij Avans Hogeschool en vertelt over haar route, afwegingen en ervaringen.

1. Waarom koos je voor een Ad en niet voor een bachelor?

Eigenlijk koos ik in eerste instantie juist wél voor een bachelor. Na mijn mbo-opleiding Horeca startte ik met een bachelor Informatica. Het is een vakgebied waar ik altijd al in geïnteresseerd was, maar nooit eerder iets mee deed. Tijdens de opleiding bleek dat er een verschil in ervaring was. Dat brak me op en was reden om te stoppen met de bachelor.

2. Hoe kwam je uiteindelijk bij de Ad Informatica terecht?

Ik wilde nog steeds verder met informatica, dus informeerde ik bij een mbo. Vanwege mijn afgeronde opleiding op mbo-4-niveau adviseerden ze me daar om toch naar een hbo-opleiding te kijken. Via-via hoorde ik over Ad-opleidingen. Die kende ik nog niet. Ik twijfelde tussen een mbo in Nijmegen, lekker dicht bij huis, of een Ad bij Avans, wat meer reistijd betekende. Het feit dat ik de Ad in twee jaar kon doen, gaf voor mij de doorslag.

3. Wat vind je het grote voordeel van een Ad?

Dat de opleiding zo op de praktijk gericht is. We werken aan opdrachten die we ook in ons werkende leven kunnen tegenkomen. We krijgen wel les in professionele vaardigheden en Engels, maar je werkt bijvoorbeeld aan je presentatievaardigheden door je eigen product te presenteren.

4. Wat verraste je aan de opleiding?

De docenten; die zie ik meer als begeleiders dan als leraren. We hebben niet veel klassikale momenten. In plaats daarvan lopen de docenten rond en begeleiden waar nodig. Op deze manier kunnen ze ook veel beter aansluiten bij de richting waar een student op wil focussen. Ze verwachten veel zelfstandigheid van hun studenten, maar zijn altijd bereid je te helpen. Het is niet zo schools, dat vind ik fijn.

5. Je bent bijna afgestudeerd; wat verwacht je van de toekomst?

Ik weet nog niet precies wat ik ga doen als ik mijn diploma heb, maar ik neig wel naar werken. Met mijn Ad-diploma kan ik aantonen dat ik een bepaald denkniveau heb, waarmee ik mezelf elke programmeertaal eigen kan maken. En naar goede ict’ers is altijd vraag, dus ik verwacht straks keuze genoeg te hebben.

 

 

Auteur: tekst van de koning

Item delen