UWV: “Tekort aan vakmensen op arbeidsmarkt houdt nog jaren aan”

Werkgevers kampen weer vaker met moeilijk vervulbare vacatures, zo blijkt uit onderzoek van UWV. De grootste knelpunten: ICT en techniek. In de ICT is er met name grote behoefte aan programmeurs voor specifieke programmeertalen (dot.net, java) en systeemanalisten en –ontwikkelaars.

 

De krapte op de arbeidsmarkt is al enige jaren vooral te zien in de ICT en techniek. Ook in de zorg, de bouw en het onderwijs zijn vacatures lastig in te vullen. UWV verwacht dat door de economische groei, de vergrijzing en onvoldoende instroom uit het onderwijs de personeelsschaarste in de genoemde sectoren de komende jaren zal aanhouden.

 

Krapte op arbeidsmarkt

De toenemende krapte op de arbeidsmarkt biedt werkzoekenden meer kansen op werk. Voorwaarde is wel dat zij kunnen voldoen aan de eisen die werkgevers op dit moment stellen. Om-, her- of bijscholing is dan vaak noodzakelijk. UWV, Microsoft en andere ICT-partijen en –opleiders werken samen om werkzoekende ICT’ers te laten zien in welke richting ze met extra scholing hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. De partijen verwachten op 10 maart, tijdens het event Talent4ICT, 150 werkzoekenden met uitkering scholing aan te kunnen bieden.

 

Kijk op de website van UWV voor meer informatie over het onderzoek.

Item delen