Terugblik NIOC-congres 2023

Op 30 maart verzamelde zich een groep van 172 mensen in Emmen voor het NIOC-congres over ict-onderwijs. Het was een drukke bijeenkomst met een vol programma, waar deelnemers uit het hele land samenkwamen om te leren van elkaar over de ontwikkelingen in het informaticaonderwijs en vakgebied.

Twee kanten

De dag begon met een keynote van Chantal Schinkels, auteur en ict-ondernemer. Ze sprak over de twee kanten van de ict-sector, over de kansen en de bedreigingen. Met hedendaagse voorbeelden maakte ze ons duidelijk dat we onszelf nog te weinig ethische vragen stellen in het ontwikkelproces.

Festivalagenda

Na de keynote gingen de deelnemers uiteen om deel te nemen aan een van de 31 workshops die werden aangeboden. Het overvolle blokkenschema deed nog het meest denken aan een volle festivalagenda. Er was voor elk wat wils, van workshops over programmeertalen tot workshops over educatieve technologieën. De workshops werden gegeven door collega’s en door professionals uit het veld, die hun kennis en expertise deelden met de deelnemers. Veel hbo-collega’s deelden hun kennis, maar ook partijen zoals Stichting Accesibility, SLO en SBB waren van de partij. Een van de meest populaire workshops was die over ChatGPT in het hedendaags onderwijs.

Anders denken

Na een dag van leren en netwerken kwamen de deelnemers weer bij elkaar voor een afsluitende keynote. Deze keer was het de beurt aan George Parker, een energieke alleskunner die ons met visie en trucs uitdaagde om anders te denken.

Het NIOC-congres over ict-onderwijs was een succes en liet zien hoe belangrijk het is om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied. De deelnemers verlieten de bijeenkomst met nieuwe kennis, inspiratie en ideeën om mee te nemen naar hun eigen onderwijspraktijk.

Item delen