Terugblik kijkje achter de schermen bij Professional Skills HZ

Donderdag 28 november waren hbo-ICT-collega’s van negen hogescholen te gast bij HZ University of Applied Sciences in Middelburg. Doel van de dag was het inzicht geven hoe deze hbo-ICT-opleiding vorm geeft aan de professional skills.

Integratie uitgangspunten domeinbeschrijving

Het eerste gedeelte van deze dag stond met name in het teken van de wijze waarop de uitgangspunten uit de landelijke domeinbeschrijving zijn geïntegreerd op verschillende plaatsen in het curriculum. De uitgangspunten zijn vertaald naar leerdoelen die vanaf het eerste jaar (passend bij het beheersingsniveau) worden getoetst met behulp van rituelen die passen bij Agile werken. De context van (het vormgeven van) die rituelen is het werken in daadwerkelijke projecten. Met die projecten zelf worden de beroepsspecifieke competenties getoetst.

Beoordeling professional skills

Na de lunch, waarin de deelnemers in gesprek gingen met studenten die wekelijks op deze manier werken, werd ingegaan op het daadwerkelijk beoordelen van de professional skills. Zowel good practices van het beoordelen als zaken waar de opleiding zelf ook nog mee worstelt waren onderdeel van het gesprek. Een belangrijke uitkomst van de middag is dat professional skills in de hele cultuur van de opleiding zitten. Studenten worden bijna vanzelf en direct in die cultuur opgenomen, waardoor professioneel handelen als het ware ‘door de aderen gaat stromen’ en daarbij de vraag: ‘hoe ga je dat dan weer aftoetsen (wil je dat eigenlijk wel)’? Niet onbelangrijk is te noemen dat dit wellicht redelijk eenvoudig lijkt, maar dat de opleiding al enkele jaren aan deze cultuur bouwt. Het is erg van belang om steeds weer als team met elkaar in gesprek te zijn en elkaar te helpen. Het zelf hanteren van de Agile-rituelen helpt hierin ontzettend.

Item delen