Terugblik Dag van Praktijkgericht Onderzoek

Wat is de ecologische impact van technologie? En hoe kan diezelfde technologie bijdragen aan het verbeteren ervan? Daar lag het accent tijdens de Dag van Praktijkgericht Onderzoek op 1 februari, waarbij de circulaire toekomst centraal stond. Praktijkgericht Onderzoek speelt een belangrijke doel bij het behalen van de doelstellingen op dit gebied.

Bespreekbaar maken

Lectoren, onderzoekers en studenten lieten op de Dag van Praktijkgericht Onderzoek zien hoe Hogeschool Rotterdam met partners samenwerkt aan het circulair maken van productie-, dienstverlening- en consumptieketens. Onderzoekers van Creating 010 Tiwánee van der Horst (foto) en Roland Dierendonck betogen bijvoorbeeld over het belang om de ecologische impact van kunstmatige intelligentie bespreekbaar en tastbaar te maken. Van der Horst gebruikt een experiment met alg en tuinkers om de discussie te starten. In een andere ruimte laat Peter Troxler, directeur kenniscentrum Creating 010, zien dat het energieverbruik van datacenters wereldwijd omhoogschiet komende jaren. Anja Overdiek, lector Cybersocial Design bij Creating 010, vertelt hoe een ‘living lab’, een real life samenwerking in een wijk voor en met bewoners, een contextrijke leeromgeving is die Rotterdammers actief betrekt bij onderzoek.

Meer informatie

Lees hier een uitgebreid verslag van de Dag van Praktijkgericht Onderzoek: ‘Maak de ecologische impact van kunstmatige intelligentie bespreekbaar’.

 

 

Fotocredits: Creating 010

Item delen