Studenten Malik Akkaya en Adwin Zijderveld (Avans) over hun project met impact

Natuurlijk, de fictieve projecten waar ze in hun eerste studiejaar aan werkten waren ook leerzaam. Maar een project voor een echte opdrachtgever, in Zuid-Afrika nog wel, dat brengt toch wel iets extra’s met zich mee. Malik Akkaya en Adwin Zijderveld, tweedejaarsstudenten aan de Ad-opleiding Informatica van Avans Hogeschool, dragen met hun project bij aan een betere waterkwaliteit in het Krugerpark.

Nieuwe wereld

De studenten die een jaar vóór Akkaya en Zijderveld zaten, werkten vorig studiejaar aan een mooi project voor de gemeente Den Bosch, waarbij ze sensoren programmeerden om de waterkwaliteit te meten. “Wij verwachtten dat wij dat dit jaar voor een grote stad als Rotterdam of Amsterdam mochten doen, maar dat werd dus Zuid-Afrika. Dat maakt het extra interessant. Zo hebben we gesprekken met mensen van de ambassade en het waterschap dat verantwoordelijk is voor het Krugerpark. Als aankomend programmeur gaat er dan een nieuwe wereld voor je open.” Aangezien de twee in het laatste jaar van hun Ad-opleiding zitten, oriënteren ze zich al volop op hun toekomst. En dit project sluit daar mooi bij aan. Zo staat Zijderveld voor een stage waarbij hij aan software voor waterschappen gaat werken. Hij richt zich op een carrière als backend developer. Akkaya ziet een toekomst in cybersecurity wel zitten. Het is dan ook geen toeval dat hij tijdens het project de beveiliging voor zijn rekening nam.

Realistisch

Elk projectteam bestaat uit vijf studenten, die ieder een eigenschap mochten kiezen om te gaan meten. Akkaya houdt zich bezig met de PH-waarde, Zijderveld koos de elektrische geleiding. Vervolgens kozen ze het type sensor dat het meest geschikt is om de betreffende waarde te meten en gingen ze aan de slag met het programmeren van de sensoren. Ook zijn de studenten verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de front- en backend van het dashboard dat de gemeten waarden overzichtelijk presenteert aan de eindgebruiker. “Het is heel leerzaam om met een echte klant aan dit project te werken. Bij een fictief project krijg je altijd onmiddellijk antwoord op je vragen. Nu moet de klant er soms zelf eerst over nadenken, of de vraag uitzetten bij iemand anders. Heel realistisch dus eigenlijk en een goede voorbereiding op onze carrière.”

Samenwerken

Een volgende stap in het project de ontwikkeling van de boei waarin de sensoren geplaatst worden. Dat is het werk van een student Engineering en vraagt dus samenwerking tussen de studenten van de verschillende opleiding. “Eerder in het project werkten we ook al samen met studenten van een andere opleiding, dat voegt wel wat toe.” Wat de twee lastiger vinden, is dat het soms even duurt voordat docenten hun vragen beantwoorden. “Ondertussen moeten we ons natuurlijk gewoon aan de deadlines houden. Dat hebben we opgelost door ervoor te zorgen dat de backend dynamisch is, zodat we het makkelijk weer kunnen aanpassen.”

Impact

De studenten vinden het niet alleen een pluspunt dat ze voor een echte opdrachtgever werken, ook de impact die ze met het project hebben maakt indruk. “Het waterschap beschikt nu nog over weinig gegevens over de verschillende waterwaarden in het Krugerpark. Wij zorgen ervoor dat er straks voldoende data inzichtelijk zijn om de waterkwaliteit daar te verbeteren. Kennis over de waterkwaliteit helpt mensen ook om de juiste keuzes te maken als het land bijvoorbeeld besproeid moet worden. Met onze sensoren dragen we bij aan duurzaamheid en een betere waterkwaliteit voor mens en dier.”

 

 

Tekst: tekst van de koning