Samenwerking onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven Brainportregio als voorbeeld voor Europa

Hoog bezoek in Eindhoven: eurocommissaris Jeugdzaken en Innovatie Mariya Gabriel, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven en demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer spraken over de unieke samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven in de Brainportregio. Van Engelshoven, die het bezoek initieerde: “Wat zowel ik als de eurocommissaris zelf proberen te stimuleren zijn hele goede ecosystemen waar je door samenwerking veel innovatie krijgt. Dat leidt tot nieuwe bedrijvigheid en nieuwe verdienvermogen. Daarvan is deze regio het beste voorbeeld van Europa.”

“Geweldig voorbeeld”

Studenten en onderzoekers van Fontys Hogescholen en de Technische Universiteit Eindhoven presenteerden voorbeelden van samenwerkingen die de unieke innovatieketen van de Brainportregio mogelijk maken. Ze maakten indruk, zo bleek uit de woorden van Gabriel: “We willen een meer inclusief programma, en hier hebben we een geweldig voorbeeld van hoe we samen moeten werken met bedrijven, onderzoekers, professionals en jonge mensen.” Ook aan het Eindhovens Dagblad vertelde Gabriel dat ze de manier van werken bij Fontys een belangrijk signaal vindt binnen Europa.  “Studenten werken aan opdrachten die uit het bedrijfsleven komen. Moet je je voorstellen wat je daarmee allemaal voor elkaar kunt krijgen.” Wat haar betreft nemen onderwijsinstellingen in heel Europa een voorbeeld aan deze manier van werken.

Fontys ICT InnovationLab

De delegatie bracht onder andere een bezoek aan het Fontys ICT InnovationLab, de hybride leeromgeving van Fontys Hogeschool ICT waar studenten, onderzoekers en werkveldpartners samen werken aan toepassingsvraagstukken. Daar kregen zij diverse presentaties over het toegepaste onderzoek naar artificiële intelligentie, de onderwijsvisie en het nieuwe Fontys lectoraat Moral Design Strategy van Bart Wernaart dat zich bezig gaat houden met ethische uitdagingen. Een belangrijk onderdeel was ook een ronde langs een aantal studentprojecten met betrekking tot AI-toepassingen

 

Lees hier een uitgebreid verslag van het bezoek van de bewindslieden aan de Brainportregio, en hun reacties op de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven.

Item delen