Ruim helft vacatures ICT moeilijk te vervullen

Ruim de helft van de ICT-vacatures is moeilijk te vervullen, zo blijkt uit onderzoek van het UWV. Belangrijkste oorzaken voor dit probleem volgens de ondervraagden: een gebrek aan sollicitanten en het ontbreken van de juiste kwalificaties bij sollicitanten.

 

Alleen in de bouw is het nog lastiger om voldoende personeel te vinden, concludeerde het UWV. In die sector waren zes op de tien vacatures moeilijk vervulbaar. Gemiddeld was 34% van de vacatures van de bedrijven die deelnamen lastig in te vullen.

 

Kwalitatieve mismatch

Het UWV spreekt van een mogelijke kwalitatieve mismatch in de ICT, omdat de vereiste kennis vaak zeer specifiek is en up-to-date moet zijn. Veel werkzoekenden beschikken niet (meer) meer over de benodigde specifieke en actuele kennis, of over het gevraagde opleidingsniveau. 59% van de ICT-werkgevers noemt het ontbreken van de juiste kwalificaties bij sollicitanten dan ook als probleem. Verder geeft 46% aan dat het gebrek aan sollicitanten het vervullen van vacatures bemoeilijkt, en noemt 22% de schaarste op de arbeidsmarkt als complicerende factor.

 

Headhunters en social media

Ruim een derde van alle ondervraagde bedrijven schakelt een wervings- en selectiebureau of een headhunter in voor moeilijk vervulbare vacatures. In de ICT-sector worden relatief vaak social media ingezet. Met resultaat: ruim twee derde van de vacatures in de ICT waarvoor lastig iemand te vinden is, wordt uiteindelijk alsnog ingevuld.