ROA voorspelt schreeuwend tekort aan werknemers in 87% van ICT-beroepen

Met een diploma van een ICT-opleiding op zak, heb je de banen voor het kiezen. Want, zo concludeert het ROA (Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt), in ieder geval tot 2022 is er een schreeuwend tekort aan ICT’ers.

 

Voor maar liefst 87% van de ICT-beroepen, zoals software- en applicatieontwikkelaars, wordt een tekort aan opgeleide werknemers verwacht. Dat blijkt uit het ROA-rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2022’. Verder verwacht het onderzoekscentrum van de Universiteit van Maastricht dat ook werkgevers in de techniek, groothandel, bouw, zorg en onderwijs komende jaren grote moeite zullen hebben met het vinden van geschikt personeel.

Opvallend

Iedere twee jaar doet het ROA een voorspelling over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Dat gebeurt met cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het Centraal Planbureau. Het ROA gebruikt de prognoses van het ministerie van Onderwijs om de aanbodkant in kaart te brengen. Opvallend is dat het ROA in 2014 tot een heel andere slotsom kwam: ondanks het tegengeluid van Stichting HBO-i en Nederland ICT stelde het onderzoekscentrum dat ICT’ers geen goede baankansen hadden. Stichting HBO-i concludeerde dat het ROA zich baseerde op verouderde inzichten in de IT-arbeidsmarkt. Naar aanleiding van de kritiek paste Studiekeuze123 destijds de arbeidsmarktprognose voor ICT’ers aan.

Goede arbeidsmarktpositie hbo’ers

Naar verwachting groeit het aantal banen in Nederland komende vijf jaar met 520.000. De beste vooruitzichten op die banen hebben mensen met een hbo- of universitair diploma. In de HBO-Monitor 2016 – die verscheen in juni 2017 – voorspelde het ROA al dat de arbeidsmarktpositie voor hbo’ers steeds beter werd. De werkloosheid onder hbo’ers blijft dalen, en afgestudeerden vinden steeds vaker een baan op hbo-niveau.

Item delen