Platform voor Praktijkgericht Onderzoek opgericht

Op 19 maart 2019 is het Platform voor Praktijkgericht Onderzoek op ICT.open gepresenteerd. Om praktijkgericht ICT-onderzoek zichtbaarder te maken in Nederland, namen de directeuren van de ICT-opleidingen het initiatief om hier een platform voor in te richten. Ook het HBO-i is vertegenwoordigd in het platform.

 

Het platform heeft een dagelijks bestuur en een stuurgroep. Omdat praktijkgericht ICT-onderzoek niet kan zonder hbo-onderwijs, is in het dagelijks bestuur van het platform een vertegenwoordiger van Stichting HBO-i opgenomen. De eerste externe activiteit van het platform was zich presenteren op de ICT.open congres, waar ICT-onderzoekers uit heel Nederland maar vooral uit het WO aanwezig zijn.

Publicaties

In 2017 is op initiatief van de directeuren van de ICT-opleidingen in Nederland een onderzoek gedaan naar de stand van zaken van praktijkgericht ICT-onderzoek in Nederland. Dit resulteerde onder andere in twee publicaties: Agenda Praktijkgericht ICT-Onderzoek en Factbook praktijkgericht ICT-onderzoek. Ook vond een aantal informele bijeenkomsten plaats van lectoren die werkten aan ICT-gerelateerde onderwerpen.

Doelen platform

De komende twee jaar wil het platform:

– De onderzoeksvragen uit het beroepenveld bepalen en kijken welke fundamentele kennis aanwezig is, zodat een brug geslagen wordt met het beroepenveld. Het MKB zal als grootste werkgever hierin een prominente rol hebben. Met een bijhorende praktijkgericht ICT-onderzoek agenda.

– Op een aantal ICT-thema’s programma’s opzetten met het beroepenveld en het HBO-i onderwijs.

– Een platform opzetten dat zichtbaar is en een innovatie- en ontmoetingsplek is voor het beroepenveld en onderwijs. Echt valorisatie en echt opschalen ingebed in het MKB met 10-500 medewerkers.

Platformbijeenkomst op 19 juni

De eerstvolgende activiteit is een platformbijeenkomst op 19 juni voorafgaand aan het Kijkje in de Keuken bij Saxion in Deventer. Ken je een lector of onderzoeker binnen je hogeschool die daar in geïnteresseerd is, dan kun je dat melden bij via info@hbo-i.nl of c.j.rijsenbrij@hva.nl. We nodigen deze persoon dan graag uit.

Dagelijks bestuur Platform voor Praktijkgericht Onderzoek

Het dagelijks bestuur van het Platform voor Praktijkgericht Onderzoek ziet er als volgt uit:

– Ben Kröse, voorzitter en kennisketen

– Eric van Tol, zichtbaarheid

– Mettina Veenstra, vorming en verankering

– Kees Rijsenbrij, kennisketen en onderwijs

 

Projectcoördinator:

– Leontine Born

Item delen