Paneldiscussie over gebrek aan vrouwen bij ict-opleidingen: “Er gaat nu een hoop talent verloren”

Inclusiviteit in het ict-onderwijs was een van de thema’s die centraal stond tijdens het HBO-i Docenten Event en HBO-ICT Job & Student Event. Tessa Hoeben, derdejaarsstudent Informatica bij Avans, deelde haar ervaringen als vrouw bij een opleiding waar vooral mannen studeren.

Inclusiever onderwijs

HBO-i bracht het tekort aan vrouwen in ict-studies afgelopen jaren vaker onder de aandacht en voerde verschillende projecten uit om meer zicht en grip te krijgen op de instroom. Tijdens het Docenten Event en het HBO-ICT Job & Student Event zet HBO-i dit onderwerp opnieuw op de kaart, door met een groep van betrokken studenten, onderzoekers, managers en docenten van diverse hogescholen te kijken welke acties ondernomen kunnen worden om het onderwijs inclusiever te maken.

Minder serieus

Tessa was een van de panelleden en liet door haar ervaringen te delen zien dat er daadwerkelijk een probleem is. Punt, het onafhankelijk nieuwsplatform van Avans, interviewde haar: “Ik heb vaak het gevoel dat ik minder serieus word genomen tijdens werkplekbezoeken, omdat ik een vrouw ben. Dan word ik niet aangekeken of aangesproken, alleen de mannen. Dat is een vervelend gevoel”, zegt ze open. “Ze gaan er vaak ook vanuit dat ik als vrouw minder weet dan mannen. En als ik dan wel eens het antwoord weet op een vraag, zijn veel mannen verrast.” Hoewel ze wel wil toevoegen dat er over het algemeen vooral enthousiaste, open mensen in haar sector werken, is de Avansstudent wel van mening dat de incidenten die ze meemaakte niet op zichzelf staan, maar onderdeel zijn van een groter probleem.

Werving van vrouwen

Tijdens de paneldiscussie werd door de leden de wens uitgesproken dat onderwijsinstellingen meer inzetten op de werving van vrouwen bij technische opleidingen. Bijvoorbeeld door meer vrouwen in te zetten bij marketingcampagnes en open dagen. Tessa hoopt dat er na de nodige aanpassingen in het land meer vrouwelijke studenten een technische opleiding gaan volgen. “Er gaat nu een hoop talent verloren, omdat vrouwen zich niet welkom voelen of omdat ze denken dat een technische opleiding niets voor ze is.”

 

Lees hier het volledige artikel van Punt.

Item delen