Nieuwe studierichting Applied Artificial Intelligence: primeur voor Hogeschool Utrecht

Hogeschool Utrecht biedt als eerste hogeschool in Nederland de studierichting Applied Artificial Intelligence aan. Applied Artificial Intelligence onderdeel van de opleiding HBO-ICT en is een aanvulling op de bestaande afstudeerrichtingen Technische Informatica, Software & Information Engineering, System & Network Engineering en Business IT Management.

 

De vraag naar praktische experts in Artificial Intelligence is groot en naar verwachting neemt de behoefte aan deskundigen de komende jaren explosief toe. Steeds meer bedrijfsprocessen zullen geautomatiseerd worden met slimme algoritmen. Het bedrijfsleven vraagt zich af hoe zij AI kunnen gebruiken in bedrijfsprocessen. Reden genoeg voor Hogeschool Utrecht om de nieuwe studierichting te ontwikkelen.

Harde techniek en soft skills

De kern van de nieuwe studierichting is om studenten op te leiden in geavanceerde data-algoritmen en slimme technieken, zoals neurale netwerken. Opleidingsmanager dr. Daniël Telgen: “De technieken bestaan al lang, maar werden tot nu toe alleen door onderzoekscentra van universiteiten en grote bedrijven ingezet. Door de snelle ontwikkeling van die technieken en de opkomst van Big Data en the Internet of Things kunnen ook kleinere bedrijven het nu gaan toepassen. Denk aan de chatbots die de klantenservice aan het vervangen zijn of de zelfrijdende auto’s die het transport ingrijpend veranderen. De mogelijkheden zijn eindeloos. De behoefte groeit om uit te zoeken hoe de technieken zijn toe te passen in de praktijk. En dat is nou precies de kracht van HBO-ICT.” Studenten leren binnen de nieuwe studierichting niet alleen de ‘harde’ techniek, maar ook ‘soft skills’ zoals kritisch denken, creatieve vaardigheden en samenwerken in teams.

Item delen