Nieuwe HBO-i domeinbeschrijving online

Op 5 oktober presenteerde Stichting HBO-i de nieuwe HBO-i-domeinbeschrijving. Dat gebeurde tijdens het HBO-ICT Job & Student Event in bijzijn van Lotte de Bruijn (directeur Nederland ICT) en Ad Vissers (voorzitter HBO-i Directeurenoverleg). In de domeinbeschrijving zijn voor alle HBO-i-opleidingen de inhoudelijke kaders beschreven, waarbinnen opleidingen zich positioneren zodat studenten en werkgevers weten wat zij wel en niet kunnen verwachten van een opleiding en alumni.

 

De domeinbeschrijving kreeg niet alleen inhoudelijk een upgrade, maar ook qua vorm. Het papieren boekje is vervangen door een digitaal 3D-model. “Digital first,” aldus Frens Vonken (voorzitter Stichting HBO-i). “Het is een state of the art stukje technologie geworden, waarmee ICT-opleidingen voor de dag kunnen komen.” De Bruijn verklaarde blij te zijn met de inspanningen van Stichting HBO-i. Ze benadrukte dat ICT’ers hard nodig zijn in elke branche, en dat Stichting HBO-i en Nederland ICT samen moeten werken om de kloof zo klein mogelijk te maken. Ook Vissers was vol lof. Hij gaf aan dat de vorige domeinbeschrijvingen van Stichting HBO-i steeds voorzagen wat écht nodig was, en dat de verwachtingen dus hoog gespannen zijn.

Uitgebreid en geüpdatet

Bijna alle HBO-i-opleidingen en veel bedrijven droegen bij door input aan te leveren. Dat leidde naast een actualisatie van de inhoud onder andere tot uitbreiding van de domeinbeschrijving met een professioneel masterniveau, een typering van een associate degree, het toevoegen van professional skills en aanpassing van de niveaubeschrijvingen. Verder wordt er een uitgebreide verbinding gemaakt met de context van de domeinbeschrijving in de vorm van andere frameworks (zoals e-CF, Sfia en NLQF) en body’s of knowledge.

In ontwikkeling

Afgelopen periode is hard gewerkt aan de nieuwe vorm en het inhoudelijk kloppend maken van de domeinbeschrijving. Komende tijd werk Stichting HBO-i hard om de domeinbeschrijving te vervolmaken. Zo is de domeinbeschrijving nu nog niet geschikt voor mobiel gebruik. Verder wordt gewerkt aan een mobiele versie, Engelse vertaling, optimalisatie van de bediening en nieuwe toepassingsmogelijkheden, zoals het opnemen van afbeeldingen van elke HBO-i-opleiding. Ook wordt gewerkt aan een VR-representatie.

3D-representatie

Van de HBO-i-kubus is een 3D-representatie gemaakt, die veel extra mogelijkheden biedt ten opzichte van de papieren uitgave. Wie dat wil, kan alsnog een pdf van de domeinbeschrijving bekijken en die uitprinten. Je vindt de nieuwe HBO-i domeinbeschrijving op www.hbo-i.nl/domeinbeschrijving.

Item delen