NHL Stenden Informatica organiseerde 4e editie APC-i

Op 11 november vond de 4e editie plaats van de Algorithmic Programming Contest (APC-i). Dit jaar vond de wedstrijd plaats bij NHL Stenden Informatica in Emmen. De teams streden tegen elkaar voor de felbegeerde eerste prijs (een startersset Raspberry Pico), gesponsord door Quintor. Op deze bijzondere Sint-Maartendag werden de programmeurs voorzien van voldoende snoep, drinken en een lunch om 4,5 uur lang te zwoegen op allerlei Sint-Maartenopdrachten.

Winnaars

De eerste prijs ging naar Aleksandr P., die geen team had gevormd en zijn team daarom “This team does not exist” had genoemd. De tweede prijs ging naar Beer Lovers en de derde prijs naar Ahjin Guild. Deze studenten zijn allemaal afkomstig van Hogeschool Saxion. Volgend jaar is de organisatie van de APC- i in handen van Hogeschool Saxion.

Frying Pancakes

De moeilijkste, maar toch de eenvoudigste opdracht van de wedstrijd bleek “Frying Pancakes”. Benieuwd hoe jij het ervan af zou brengen? Waag gerust een poging:

 

Vorig jaar, op Sint-Maarten, na een avond van deur tot deur gaan met haar kinderen, kwam een uitgeputte moeder thuis. De jongste van haar drie kinderen is nog te verlegen om te zingen wanneer de deur opengaat. En daarom zingt de moeder zelf het hardst mee. Haar stem was helemaal schor. Ze had geen energie meer over om een uitgebreide en gezonde maaltijd te bereiden, dus besloot ze dat het vanavond tijd was voor vitamine P: pannenkoeken.

 

De pannenkoeken bakte ze in een koekenpan waar 2 pannenkoeken tegelijk gebakken in konden worden. Elke pannenkoek moet aan beide kanten gebakken worden. Eén kant van een pannenkoek duurt 1 minuut, ongeacht of één of twee pannenkoeken tegelijkertijd gebakken worden. 

 

Bedenk een algoritme om de minimale benodigde tijd te berekenen, rekening houdend met het aantal pannenkoeken (n). Wat is de minimale hoeveelheid tijd als functie van n?

Item delen