NFI en Hogeschool Leiden trekken samen op bij nieuwe master Digital Forensics

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en Hogeschool Leiden intensiveren hun samenwerking rond forensische opleidingen en om de forensische onderzoekspraktijk te versterken. Zo gaan onderzoekers van het NFI lesgeven en helpen studenten het NFI met onderzoek.

Nieuwe weg

Hans Henseler, werkzaam bij het NFI en lector Digital Forensics & E-Discovery van Hogeschool Leiden: “Dit is een nieuwe weg die het NFI inslaat in samenwerking met universiteiten en hogescholen. De ervaring van NFI-ers geeft studenten een goed beeld van het werk in de praktijk. De kennis en creativiteit van studenten stimuleren op hun beurt innovaties bij het NFI.”

Kruisbestuiving praktijk en wetenschap

Digitale ontwikkelingen, maar ook de ontwikkelingen op het gebied van forensisch onderzoek gaan heel snel. Dat maakt dat digitaal forensisch onderzoekers constant in beweging moeten blijven en zich moeten blijven ontwikkelen. “Digitale forensische opsporing is een van de thema’s waar we als hogeschool het verschil mee willen maken. Door de banden met het NFI nauwer aan te halen kunnen we onze gezamenlijke maatschappelijke impact op dit terrein verder vergroten”, aldus Angelien Sanderman, voorzitter College van Bestuur Hogeschool Leiden. “De samenwerking met HS Leiden is een uitgelezen kans,” zegt directeur Wetenschap en Technologie Annemieke de Vries van het NFI. “Veranderingen in het forensisch vakgebied gaan razendsnel. In een innovatieve omgeving zoals de onze heb je kruisbestuiving tussen de praktijk en de wetenschap nodig. Bij het doen van onderzoek in strafzaken stuit je soms op een probleem, de wetenschap kan die problemen helpen oplossen. Aan de andere kant worden in de wetenschap ontwikkelingen gedaan die je ook op ideeën kunnen brengen voor tools of methoden voor forensisch onderzoek. En we zijn als NFI altijd op zoek naar nieuwe, talentvolle onderzoekers die ons daarbij verder kunnen helpen.”

Nieuwste tools en technieken

Onderzoekers van het NFI zullen onder andere gaan lesgeven bij de nieuwe tweejarige deeltijd masteropleiding (MSc) Digital Forensics van HS Leiden, die in september 2023 start. Op Hogeschool Leiden leren masterstudenten om te werken met Artificial Intelligence, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden (plug-ins) voor de digitale forensische zoekmachine Hansken. Daarmee kunnen opsporingsdiensten grote hoeveelheden digitale data organiseren, analyseren en snel doorzoeken. Ook leren de studenten de nieuwste tools en technieken toe te passen om bijvoorbeeld cryptotelefoons uit te kunnen lezen. “Als opleider zien wij het als onze taak om (aankomend) professionals toe te rusten met de nieuwste praktijk-skills zodat ze inzetbaar blijven in een continu veranderende arbeidsmarkt. Wij zijn verheugd dat we de toonaangevende kennis van het NFI op het gebied van digitaal forensisch onderzoek zo kunnen integreren in ons onderwijsprogramma”, zegt Eric Veldkamp, Directeur faculteit Science & Technology.

Studenten als innovatieve motor

De studenten helpen op hun beurt het NFI met onderzoek. Zo ontwikkelen de studenten nieuwe software of tools voor Hansken. Of ze helpen met het uitvoeren van experimenten om smartphones en apps forensisch te onderzoeken. Het NFI ontwikkelde in 2022 samen met Europese partners een internationaal forensisch kennisplatform waarop te vinden is waar in smartphones opsporingsdiensten relevante sporen kunnen vinden, hoe ze zijn ontstaan én wat ze betekenen. “Om het platform up-to-date te houden, moeten we veel experimenten uitvoeren. De studenten kunnen ons daar goed bij helpen,” aldus Henseler. “Recent organiseerden we een hackaton met de hogeschool met als doel om nieuwe innovaties voor Hansken te ontwikkelen. De studenten waren echt een innovatieve motor.” De samenwerking met de Hogeschool helpt de opsporing ook in de huidige krappe arbeidsmarkt voor ict-personeel, denkt Henseler. “Dit is natuurlijk een uitgelezen kans om studenten te laten zien hoe leuk het is om in de digitale opsporing te werken.”

Item delen