Minister van OCW wil kanteling kwaliteitsafspraken hbo

Wederzijds vertrouwen tussen het ministerie van OCW en de hogescholen is onmisbaar, stelt minister van OCW Ingrid van Engelshoven. In haar speech tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging Hogescholen sprak zij de wens uit voor een kanteling bij de kwaliteitsafspraken.

Eigen afspraken

De minister over de kwaliteitsafspraken: “Op dit punt wil ik echt een kanteling maken. Van verantwoording waarbij je naar boven kijkt, naar verantwoording richting elkáár. Van verticaal naar horizontaal. Als partners onderling. En laten we daarbij ook de focus verleggen van prestaties en rendement op de korte termijn, naar kwaliteit op de lange duur.” Verder geeft ze aan dat het de student is die moet merken dat het onderwijs beter wordt, dankzij de studievoorschotmiddelen. “Want daarmee lossen we een belofte in. Ik heb daarbij een sterk geloof in ‘eigen’ afspraken – tussen instellingen, docenten, studenten en het werkveld. En die afspraken kunnen prima per instelling verschillen.”

Meerwaarde van het hbo

De nieuwjaarsreceptie van de Vereniging Hogescholen werd geopend door voorzitter Thom de Graaf. Zijn boodschap: “De echte meerwaarde van het hbo is de maatschappelijke waarde die verder gaat dan het aanleren van vaardigheden en kennis om als professional te kunnen functioneren. Het hbo heeft geen bestaansrecht als we geen bijdrage leveren aan de Nederlandse kenniseconomie. Het is belangrijk dat wij zelfstandige hoogwaardige professionals opleiden en dat wij voldoen aan de vraag van de arbeidsmarkt, net zoals we ons best moeten doen om studenten in de studie te houden zodat ze die ook in redelijke tijd afmaken. Maar onze onderwijsopdracht bestaat uit meer en de meerwaarde van het hoger onderwijs – van ons en ook van de universiteiten –  kan niet slechts gemeten worden aan hand van meetlatten die enkel toezien op het economisch belang.”

 

De speech van minister van OCW Ingrid van Engelshoven leest u hier. De speech van voorzitter Thom de Graaf leest u hier.