Meekijken met Hogeschool Rotterdam: de ontwikkeling van een nieuwe bachelor Applied Data Science & AI

Een nieuwe bachelor ontwikkelen, daar komt nogal wat bij kijken. Hogeschool Rotterdam gunt ons een kijkje achter de schermen bij de ontwikkeling van hun nieuwe opleiding Applied Data Science & AI. Voor het volledige artikel uit Profielen, het onafhankelijke nieuwsplatform vanuit de hogeschool, zie de link onderaan dit stuk.

Toets nieuwe opleidingen

Van de macrodoelmatigheidstoets door de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO) tot het maken van een opleidingsprofiel, didactische visie en toetsvisie: het komt allemaal voorbij. Afgelopen periode stond voor het ontwikkelteam vooral in het teken van de ‘toets nieuwe opleidingen’ van de accreditatie-organisatie NVAO, die moet bepalen of de nieuwe bachelor aan de kwaliteitseisen voldoet.

Samenwerking

Het ontwikkelteam bestaat uit Nathalie Keurentjes (projectleider van de bachelor), Tanja Ubert (docent Informatica), Tony Busker (docent-onderzoeker Data Science en AI) en Gabrielle Obispa (docent Recht, Ethiek & Technologie). Zij werken goed samen met BUAS in Breda en De Haagse Hogeschool, die soortgelijke opleidingen met een ander profiel starten. Doordat alle drie de opleidingen verschillende invalshoeken hebben en een eigen programma ontwikkelen, vrezen ze geen concurrentie van elkaar. Wel denken ze op termijn over het uitwisselen van minoren.

Groen licht

Begin 2022 start de visitatie. Het ontwikkelteam hoopt dan op groen licht om in september met de opleiding te starten.

Meer over het proces van het ontwikkelen van de nieuwe bachelor en de invulling van de opleiding lees je in dit uitgebreide artikel van Profielen van Hogeschool Rotterdam: ‘The making of een opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence’

Item delen