Main lanceert studiebeurs voor software developers in samenwerking met De Haagse Hogeschool

Software-investeerder Main Capital Partners (“Main”) lanceert in samenwerking met De Haagse Hogeschool (HHS) een studiebeurs voor studenten HBO-ICT, differentiatie Software Engineering. Getalenteerde en gemotiveerde studenten die door persoonlijke omstandigheden extra drempels ondervinden bij het afronden van hun opleiding kunnen zich aanmelden voor de beurs. De ondersteuning vindt plaats via het ’Main Social Institute’.

Tekort aan softwareontwikkelaars

Het doel is om studenten te helpen makkelijker en sneller hun diploma te halen. Dat is belangrijk, want er is een groot tekort aan softwareontwikkelaars. Charly Zwemstra, CEO van Main, licht toe: “Tal van persoonlijke omstandigheden kunnen het afstuderen vertragen of zelfs verhinderen. De arbeidsmarkt kan zich geen uitval veroorloven, al het potentiële talent is hard nodig. Gebrek aan financiële middelen of het ontbreken van relevante contacten in de directe omgeving kunnen een rol spelen. Daarom willen wij studenten ondersteunen met behulp van ons kapitaal en ons netwerk.”

Sandra van Steenvelt, opleidingsmanager HBO-ICT van de Haagse Hogeschool, zegt: “Wij zien regelmatig dat gemotiveerde studenten vertraging oplopen door hun persoonlijke situatie. Vaak gaat het om studenten die naast hun studie veel moeten werken om rond te komen. Studenten met een kwetsbare thuissituatie vallen daardoor toch eerder uit. Een beurs zal hun problemen niet oplossen, maar helpt wel hun inkomsten te stabiliseren, waardoor zij meer tijd aan de studie kunnen besteden. Daarnaast is de toegang tot een professioneel netwerk een belangrijke opstap.”

Financiële en persoonlijke ondersteuning

Eerstejaars studenten kunnen zich aanmelden. De beurs, die bestaat uit een financiële bijdrage van maximaal 12.000 euro per jaar, zal lopen vanaf het tweede collegejaar tot hun afstuderen. Main is van plan om de studiebeurs aan drie nieuwe studenten per jaar te verschaffen. Ook krijgen studenten een vaste mentor uit het netwerk van softwarebedrijven van Main, een professional die werkzaam is bij een van de bedrijven van Main. Deelnemende softwarebedrijven zijn KING Software, Enovation Group en Qics.

Mattijs Wilms, CEO van KING Software (accounting & ERP software), ondersteunt het initiatief van Main en de HHS. Hij studeerde zelf Informatica aan De Haagse Hogeschool en liep stage bij het bedrijf waar hij inmiddels de toppositie bekleedt. “Het was een prachtige leerschool, waarin ik alles wat ik op de HHS geleerd had kon gaan toepassen. Ik heb in mijn vorming als professional heel veel gehad aan de begeleiding van mijn mentor, de voormalige eigenaar. Van hem leerde ik het belang van de commerciële kant van software en welke inzet er nodig is op de werkvloer. Hij zei altijd ‘Mattijs, je mag pas weg als je klaar bent.’ Nou, ik zit er nog steeds.”

Jeroen van Rijswijk, CEO Enovation Group (healthcare software), voegt toe: “Het tekort aan IT-talent is een wereldwijd issue. Als wij software developers in spe een zetje kunnen geven bij hun opleiding door middel van stages, colleges of loopbaanbegeleiding, dan doen wij dat graag. In combinatie met de financiële steun vanuit Main, hopen we studenten met een rugzakje de stabiliteit te kunnen bieden die nodig is om hun studie goed af te ronden.”

Mark Velthuijsen, CTO van Qics (software voor onder andere planning en facturatie): “Er zijn jongeren die vanwege externe omstandigheden moeite hebben om zich 100% te focussen op hun studie. Het is mooi dat we met onze begeleiding deze studenten een stap vooruit kunnen helpen. Die begeleiding zullen we persoonlijk insteken, afgestemd op zijn of haar behoeften.”

Charly Zwemstra: “Wij investeren al zo’n 20 jaar in de softwarebedrijven en zijn hier succesvol in. We zijn met de markt meegegroeid en beheren nu meer dan 30 softwaregroepen in Noordwest Europa. Dat succes willen we graag delen via ‘Main Social Institute’, door terug te geven aan de maatschappij, op een manier die verbonden is met de sector waarin we actief zijn. We zien hoezeer het aantrekken van IT-talent speelt in de hele sector. Bedrijven en opleidingsinstituten moeten samen werken aan een oplossing.”

Item delen