Krapte op ICT-arbeidsmarkt, maar hoger salaris blijft uit

Hoewel de krapte op de arbeidsmarkt groot is en ICT-vacatures steeds lastiger in te vullen zijn, merken ICT’ers aan hun salaris niet dat zij zo gewild zijn. Uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot blijkt dat werkgevers nog niet massaal diep in de buidel tasten om ICT’ers te trekken.

 

ICT’ers werken in de krapste werknemersmarkt van dit moment. Toch steeg het salaris van de ICT’er afgelopen jaar gemiddeld met slechts 1,3%, net als de inflatie. De cao-lonen stegen het afgelopen jaar wel harder dan de inflatie: 1,5%. Opmerkelijk, want bij geen enkele beroepsgroep liggen vraag en aanbod zo ver uit elkaar als in de ICT.

Onvrede over werkdruk

Het wervingsprobleem onder ICT’ers eist zijn tol. Er is onvrede over de hoge werkdruk. 80% maakt zich zorgen over de werkdruk, 43% vindt de druk hoog en 10% te hoog. Als belangrijkste oorzaak hiervoor noemt 71% te weinig collega’s. Ruim 8 op de 10 ondervraagde ICT’ers is het afgelopen jaar benaderd door een recruiter of headhunter voor een andere baan.

Beloning

‘Salaris’, ‘geld’, ‘loon’ en ‘beloning’: ICT’ers in loondienst zijn eensgezind als ze gevraagd wordt welke arbeidsvoorwaarde zij het liefst verbeterd zien. Dit antwoord wordt 563 keer gegeven, tegenover bijvoorbeeld 99 keer opleiding of studie, 98 keer meer vrije dagen en 65 keer een betere pensioenregeling. Werkgevers die moeite hebben om voldoende gekwalificeerde ICT’ers te vinden en te behouden, weten dus wat ze te doen staat.

Over het salarisonderzoek

Het salarisonderzoek onder ICT’ers wordt jaarlijks uitgevoerd door AG Connect en Berenschot. Dit jaar deden ongeveer 2600 ICT’ers mee.

Item delen