Inzet Open Source Intelligence bij beantwoording maatschappelijke vraagstukken

Tweedejaars studenten Forensisch ICT van Hogeschool Leiden presenteerden tijdens een symposium op maandag 17 februari de resultaten van hun onderzoeksprojecten aan medestudenten en docenten. Zij deden openbronnenonderzoek (OSINT) naar dating fraude, criminele netwerken, misinformatie, radicalisering, misbruik van deepfakes en illegale wapenhandel. Daarna probeerden de groepen met behulp van data-analysetechnieken inzicht te krijgen in de gevonden data en de bijbehorende problematiek.

Vragen

De onderzochte thema’s zijn hoofdbrekens die veel slachtoffers maken, maatschappelijk ontwrichtend zijn en opsporingsdiensten en justitie veel werk opleveren. De studenten kregen alleen de brede thema’s als opdracht en moesten zelfstandig met onderzoek naar de thema’s bepalen welke onderzoekbare vragen zij wilden beantwoorden. In de presentatie werden vragen beantwoord als: hoe gaan plegers van dating fraude te werk? Hoe werven criminele netwerken jonge leerlingen als geldezels? Hoe makkelijk kun je wapens 3D-printen met modellen die via open bronnen worden aangeboden?

Van beginners tot deskundigen

De tweedejaars studenten presenteerden hun bevindingen onder anderen aan eerstejaars studenten, die nog geen ervaring hebben met deze onderzoekstechnieken. Om te laten zien hoe deze onderzoeksvaardigheden toenemen gedurende de opleiding, presenteerde ook een groep derdejaars studenten hun project. Zij bouwden een realistische en interactieve trainingsomgeving van het dark web inclusief dark markets en cryptobetalingen. Het symposium werd afgesloten door Foeke Postma van Bellingcat, een toonaangevende organisatie die gespecialiseerd is in OSINT-onderzoek. Op deze manier kregen aanwezigen een beeld van hoe deskundigen de onderzoeksmethodes toepassen.

Kennisdeling

Na afloop van de presentaties was er ruimte om in een informele sfeer met elkaar kennis uit te uitwisselen, in discussie te gaan en vragen te stellen aan de presentatoren. Kennisdeling op gebied van Forensisch ICT is van groot belang; technische ontwikkelingen en mogelijkheden nemen in een razend tempo toe en cybercriminelen adopteren deze nieuwe mogelijkheden snel in hun activiteiten. Kennisdeling door (aankomende) opspoorders van deze (criminele) praktijken is daarom van groot belang.