Interview Lotte Willemsen (Hogeschool Rotterdam) over virtual influencers

Hogeschool Rotterdam plaatste een interview met Lotte Willemsen, lector bij het Kenniscentrum Creating 010. Daarin vertelt zij over haar onderzoek naar virtual influencers. “We gaan steeds meer communiceren met objecten of AI gedreven agents: chatbots, robots, avatars, en dus ook virtual humans die door computers gegenereerd zijn.”

Ethische dilemma’s

In het interview vertelt Lotte dat virtual humans op Instagram ook ingezet worden als influencers. “Ze bestaan uit bits en bites in plaats van vlees en bloed, maar toch kunnen we er een relatie mee opbouwen en dat intrigeert mij. Samen met mijn collega’s Marije Brom en Iris Withuis onderzoek ik hoe deze influencers ons gedrag kunnen beïnvloeden via deze relaties en wat voor ethische dilemma’s eraan vastzitten.” Ze geeft aan dat virtual influencers zo goed gemaakt kunnen worden, dat ze ook qua uiterlijk niet meer van echt te onderscheiden zijn. “En dat levert weer ethische dilemma’s op. Je zou allemaal nepaccounts kunnen creëren met zogenaamd inspirerende content die ervoor zorgen dat jij vaker je portemonnee trekt of jouw opinie bijstelt over een maatschappelijk issue. Hoewel virtuele mensen nep zijn hebben ze wel echte invloed.”

Nieuw tijdperk

“Ik denk dat 2021 het begin zal zijn van een nieuw tijdperk voor de virtuele influencer. Maar deze virtuele influencers zijn slechts het topje van de ijsberg. Ik denk dat we een toekomst tegemoet gaan waarbij we heel veel interactie zullen hebben met entiteiten die niet menselijk zijn.”

Lees hier het uitgebreide interview met Lotte Willemsen.

Item delen