Informaticastudenten Avans geven tips tegen online oplichting

Op de Dag van de Computerveiligheid (30 november) vroegen Gilles Coolen en Jasper Latour aandacht voor het voorkomen van cybercrime. Want wie denkt dat alleen senioren slachtoffer worden van online oplichting, heeft het mis, aldus de studenten Informatica aan Avans. Deze tips om de kans op internetfraude te verkleinen zijn dan ook voor iedereen interessant, net als de aanbevelingen voor onderwijs over dit onderwerp.

Ransomware en datalekken

Veel mensen denken online oplichting tijdig te herkennen en dat het alleen senioren overkomt. Gilles wijst erop dat het jaarlijks meerdere bedrijven en organisaties overkomt. Zoals de Maastricht University die vorig jaar slachtoffer werd van een ransomware-aanval, en bedrijven die kampen met gelekte data. Als het aan Gilles ligt, maakt elke opleiding plek voor les over computerveiligheid. Mede-student Jasper vindt het goed dat de Dag van de Computerveiligheid er is: “Het zet het onderwerp weer even op de agenda.”

Tips

De belangrijkste tip om internetfraude te voorkomen volgens beide studenten: denk logisch na. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het meestal ook. Ook het regelmatig updaten van je computer staat op het tiplijstje. Bekijk alle tips in dit artikel van Avans; met ludieke test om te zien of je al helemaal gewapend bent tegen cybercriminelen.

Item delen